Susan Lane, dochter van navigator William Lane van de Havilland Mosquito die de crash veroorzaakte, komt van Amerika naar Nederland om de graven van Hudson en Gant in Zevenhuizen te bezoeken. In oktober aanstaande komt de dochter van William Lane, Susan, van Amerika naar Nederland. Op de site van DitisRoden.nl zijn vele verhalen verschenen over het verongelukken van de Havilland Mosquito RV 326, op 27 maart 1945.

Op ongeveer acht kilometer hoogte vond een botsing plaats tussen twee Havillands, die beide met een 1850 kg. zware bom op weg waren naar Berlijn. De veroorzaker van het ongeluk was Leicester Smith. Zijn navigator was William Lane, die zijn piloot vroeg om 1000 meter te gaan stijgen. Lane had last van de slipstream van de andere vliegtuigen, die ook op weg waren naar Berlijn. Tijdens het stijgen ramde de Mosquito van Smith en Lane de boven hen vliegende Mosquito van piloot Gordon Hudson en zijn navigator Maurice Gant.

Smith en Lane keerden in hun zwaar beschadigde toestel terug naar Engeland. Hudson en Gant stortten uiteindelijk neer, na een moedige poging van de piloot om de Mosquito aan de grond te krijgen. Het brandende vliegtuig kwam neer in Zevenhuizen, tussen de Oudestreek en het Commissiebos. In de laatste seconden van de landingspoging werd de bemanning verrast; de motor viel van de brandende linkervleugel. Motor en propeller vielen naast de huidige crossbaan in het Steenbergerveld. Zoals bekend is een en ander vorig jaar met een grondradar getraceerd. Pogingen motor en propeller te bergen mislukten, omdat de gemeente Roden niet wenste mee te werken.

Maike Stuut-van Wijk uit Nieuw-Roden gaf de aanzet, waarop Tjerk Karsijns uitvoerig onderzoek deed naar het gebeuren op 27 maart 1945. Het resulteerde in een boek dat dit voorjaar het levenslicht zag. Karsijns had ook contact met Susan Lane, de dochter van de navigator. Zij is makelaar in Amerika. Opmerkelijk mag worden genoemd dat de kinderen van William Lane zo weinig wisten van het ongeluk. Tjerk Karsijns kon hen bijpraten en Susan kon het levensverhaal van haar vader vertellen.

In het jaar 2000 ontving Roelof Ketelaar, van het Oranje Comté in Zevenhuizen, de piloot, Leicester Smith, de veroorzaker van het ongeluk. Hij werd vergezeld door zijn echtgenote Sylvia. De graven van Hudson en Gant en de crashplaats in Zevenhuizen werden bezocht. Niet bekend was toen, dat ook in de gemeente Roden een crashplaats was. Motor en propeller vielen immers in die gemeente.

Roelof Ketelaar zal in oktober eveneens aanwezig zijn. Wij van DitisRoden.nl zullen natuurlijk verslag doen.