Een dagje strand…

Een hittegolf in Nederland, je zou maar vakantie hebben en wat doe je dan met deze temperaturen? Dan zoek je het water op. Dit keer wordt het ‘het Ronostrand’. Het is rond de klok van 11 en zo te zien aan de auto’s en fietsen al lekker druk. Ook bij de kassa staat een mooie rij. Eenmaal binnen komt de vraag waar gaan we zitten? We zijn geen 18 meer dus helemaal naar achteren is geen optie. Dat stond vroeger al bekend als het Heineken eiland en tot op heden is dat nog steeds the place to be voor de jeugd. Daar liggen stoere jongens met hun blikjes bier, giebelende meisjes. Hardstyle deuntjes komen uit hun telefoon. Vroeger nam je nog een gettoblaster mee op de schouders, maar dat hoeft tegenwoordig niet meer.
Oke, waar gaan we liggen? Er staan allemaal paaltje met nummers, verdomd handig voor de kids, de grotere kids dan wel, want ze moeten wel kunnen lezen… Paal 3 wordt het deze keer.
Stoeltjes, parasolletje, handdoekjes, koelbox, tassen vol zonnebrand met verschillende factors, want tja je weet het niet he in Nederland. Alles geïnstalleerd, gelijk maar erin duiken want het zweet zit inmiddels tot in je bilnaad. Heerlijk verkoelend. Je waant je echt in een tropisch paradijs met allerlei verschillende opblaasartikelen om je heen van unicorns, flamingo’s tot aan diverse soorten luchtbedden en banden (de Action boert er goed bij) maar nog altijd is de winnaar de ouderwetse groene opblaaskrokodil, professioneel geteld door 1 van de kids.
Eenmaal uit het water, maar even op je handdoekje liggen, ja hoor, een dikke wolk voor de zon. Brrrr, best even koud. Dat moment duurt niet zo lang. Even met de oogjes dicht. Dan pas hoor je al die geluiden om je heen. Blije kindjes, huilende kindjes, het openen van een blikje, het gekraak van iemand op een luchtbed en heel veel stemmen door elkaar heen met op de achtergrond de harde bas van de beats vanaf het Heineken eiland. Niet in slaap vallen, want op de een of andere onverklaarbare reden verbrand je dan.
Maar even rechtop zitten en kijken wat er om je heen gebeurd. Iedereen is blij, op een paar kleine kindjes na, die willen echt niet in het water. Een jongetje rolt net vanuit het water lekker door het zand, ieuw denk ik. Een ander bouwt een zandkasteel met haar mama. 2 moeders gooien een balletje met hun 2 zonen. Wat een gezelligheid op zo’n prachtige zomerdag. Ze zouden een verkiezing moeten doen, wie is het mooiste “trekkerbruun”. Zeker in het begin van de vakantie moeten er nog velen even bijkleuren. Ook de vrachtwagenchauffeurs pik je er zo uit, 1 arm bruin, andere arm nog wit…
De tijd vliegt op zo’n mooie dag voorbij…. Het is alweer kwart over 6… Tijd om de spullen maar weer in te pakken. Hopend dat er nog veel meer van deze mooie dagen komen in Nederland.

Tekst/foto's Coby van Zanten