Ondanks de extreem hoge temperaturen is een fietstochtje nog het meest verfrissend.

Een combinatie van de gemeente Noordenveld en het nu nog bestaande Westerkwartier is daarbij een goede uitkomst.

De Toutenburgsingel, die Terheijl verbindt met De Zulthe in Roden, is dan een prima begin van de tocht. De nummers van de knooppuntroute laten we achterwege, want het gebied is meer dan bekend.

Het “Vagevuur” is altijd aantrekkelijk om even een kijkje te nemen. De aangelegde vlonders zijn daar een hele verbetering. Over de Meerweg gaat het verder over het fietspad richting Leekster Hoofddiep. Op het bruggetje aldaar heeft zich aardig wat jeugd verzameld om met z’n allen tegelijk van de brug af te springen, het koele water in. De passagiers op een langsvarend bootje zien dit tafereel met genoegen aan.

Even verderop langs het Hoofddiep richting Lettelbert lopen schapen in een ondergelopen land hun voedsel te zoeken. Een toch wel wat vreemd gezicht. Op de terugweg, zien we dat het haventje in Leek er zeer rustig bij ligt en ook bij het Havengebouw loopt het niet over wat klandizie betreft.

Via het aloude Nienoord en de Schreiershoek, belandden we dan uiteindelijk na ’t Piepke te hebben gepasseerd weer in het vertrouwde Drentse fietsland.

Video/foto's© Roel Lubbers