Vastgezet Bericht.

ditisRODEN.nl krijgt nieuwe eigenaar...

Per 1 mei 2024 neemt een bekend gezicht uit Roden, Stefan Wendel van Videospot de nieuwssite ditisRODEN.nl over en wordt hiermee de nieuwe eigenaar. Wia Oldersma, de huidige eigenaresse van ditisRODEN stopt dan ook per 1 mei.

Hierdoor zal Stefan straks, naast het vaste en bekende team, ook geregeld als razende reporter op pad zijn om verslag te doen van

RODEN – De grootste verzamelaarster van Friesch draadglas in Europa, Greet Rozema komt naar Roden om een exclusieve rondleiding te verzorgen langs haar prachtige collectie in Museum Havezate Mensinge. Friesch draadglas kent vele geheimen waar zij bezoekers van de havezate graag in geuren en kleuren over vertelt. Rozema geeft op donderdag 2 augustus 2018 om 14.00 uur een rondleiding aan bezoekers van de havezate.

Het lepelvaasje van opoe. Greet Rozema gaf les in koken en huishoudkunde aan de huishoudschool in Grootegast. Bij het opheffen van de school, kreeg ze enkele oude keukengebruiksvoorwerpen van Friesch glas mee. Haar liefde voor dit bijzondere draadglas ontstond eigenlijk al eerder. Toen Greet vroeger bij haar opoe op bezoek kwam had ze altijd speciale aandacht voor het lepelvaasje van draadglas. Dit te samen betekende het begin van een bijzondere collectie gedraaid Friesch glas.
Geheimen over de herkomst Greet Rozema uit Grootegast is inmiddels al meer dan 30 jaar verzamelaarster. Dat het glas zo speciaal is blijkt wel uit het feit dat niemand, zelfs musea en glasdeskundigen, haar meer kan vertellen over de herkomst van dit glas. Dankzij speurwerk van haar echtgenoot is het duidelijk geworden dat dit materiaal gemaakt werd in de periode 1860 en 1920.

Friesch glas, wordt ook wel draadglas of ribbeltjesglas of Engels glas genoemd. De ribbels op de glazen potten en kannen zijn er bij het gieten later als een fijne glasdraad omheen gewikkeld. Het is niet zo, dat dit alleen in Friesland voorkomt of dat het daar gemaakt werd. Het komt ook elders voor in Nederland, maar het is vooral te vinden in Engeland en ook wel in Frankrijk. Het geheim van de herkomst is voor Greet eigenlijk nog een verdere aansporing om met deze verzameling door te gaan.
Van sigarenbeker tot advokaatkan Inmiddels omvat de collectie meer dan 500 stukken, variërend van roomkannetjes tot suikerpotten en van lepelvaasjes tot advokaatkan en een fruitschaal. De ornamenten, zoals schenktuiten en handvaten, zijn vaak van nikkel of van zilver. Bij de boeren waren de kannen met zilver afgemaakt en bij de arbeiders met nikkel. Dit werd destijds ook wel arbeiderszilver genoemd.

Aanmelden rondleiding De tentoonstelling Friesch draadglas is nog te bezichtigen t/m zondag 2 september. Tijdens de tentoonstelling zijn er ook objecten uit de collectie te koop. Aanmelden voor de rondleiding is verplicht en kan via info@mensinge.nl. De openingstijden van Museum Havezate Mensinge zijn woensdag t/m zondag van 13.00 – 16.30 uur. Entree volwassenen €6,- | kinderen 12 t/m 17 jaar €3,-
www.mensinge.nl