Roden - Op 4, 5 en 6 mei was het terrein van Korfbalvereniging Noordenveld in Roden het podium voor het WK voor Hollandse Herders. Maar liefst 148 deelnemers uit 18 verschillende landen kwamen naar Roden om in 5 verschillende sportdisciplines hun kunsten te laten zien.

Het eerste WK, dat 5 jaar geleden plaats vond in Hoogkerk, had destijds 23 deelnemers uit de sportdiscipline IPO. Tijdens de jubileum-editie konden de deelnemers zich inschrijven voor 5 disciplines, te weten IPO, IPO-R (reddingswerk), Agility, Obedience en Mondioring. Dat er alleen Hollandse Herders aan dit evenement deelnamen is een unicum. Behalve de kortharige, waren ook de zeldzame langharige en ruwharige vertegenwoordigd. De openingsceremonie vond plaats op donderdag 3 mei. Burgemeester Klaas Smid opende het evenement. Alle deelnemers en hun honden kwamen achter onder begeleiding van muziekvereniging Noordenveld het veld op. Elk land werd voorop gegaan door een jeugdspeler van
de korfbalvereniging die een bordje met de landnaam droeg en de vlag van het desbetreffende land.

Een heus spektakel, menig toeschouwer kreeg er kippenvel van. Les Flores, lid van de WDSF (World Dutch Shepherd Federation) sprak een welkomstwoord en wenste alle deelnemers veel succes.

Zaterdagochtend om 7.00 uur ging de eerste deelnemer van start met het appèl-gedeelte van de discipline IPO. Ook was er deze dag ruimte voor speuren en manwerk, wat voor de toeschouwers vaak het meest spectaculair is om naar te kijken. De hond gaat op zoek naar de pakwerker, die zich in één van de verstekken (een soort tentjes) op het veld heeft opgesteld. Bij het vinden van deze
pakwerker bewaakt de hond hem en voorkomt dat hij kan vluchten of aanvallen.

Elders werd er deze dag gespeurd met de honden, tevens een onderdeel van IPO.
Op het tweede wedstrijdveld kwamen bij de Mondioring de honden in Categorie 1 in actie. Op het derde wedstrijdveld stond bij IPO-R stond het appèl op het programma.

Zondag mochten de IPO-honden die op de zaterdag hadden gespeurd het onderdeel appèl en manwerk doen en de deelnemers die dit de dag ervoor hadden gedaan mochten naar de speurvelden. Op het tweede veld klonken de schoten van de mondioring, terwijl vooraan op het hoofdveld de deelnemers van Agility hun honden door tunnels stuurden, over hekjes lieten springen en de honden uitbundig beloond werden na hun gedane arbeid. Op het derde wedstrijdveld kwamen bij Obedience de onderdelen B, 1, 2 en 3 aan bod, terwijl in Harkstede de Hollandse herders in de discipline IPO-R hun kunsten in het zoekwerk lieten zien.

In alle disciplines was het enorm spannend. Naarmate er meer punten van deelnemers binnen kwamen, kon het rekenwerk beginnen. Wie heeft de meeste punten, wie kan het de nummer één van dat moment nog moeilijk maken, hoeveel punten moet hij/zij dan behalen? Het scorebord was op zondag dan ook een drukbezochte plek, wie zou er wereldkampioen worden?

Rond 16.30 uur kwam dan eindelijk het verlossende woord: bij IPO mag José Stienstra – Pelsma met haar Holland Messi van Le Dobry uit Hoogkerk zich de terechte wereldkampioen van 2018 noemen, met een totale score van maar liefst 294 punten! José werd op de voet gevolgd door de uit Duitsland afkomstige Mandy Gläser, met haar hond Bico z Kimovy Smečky. Een prachtige derde plaats was
weggelegd voor de eveneens uit Hoogkerk afkomstige Klaas Stienstra, de man van de
wereldkampioen, met zijn Holland Nigel van Le Dobry.

Bij IPO R ging de World Cup naar Klara Salamon met Holland Iris v. Le Dobry uit Hongarije. Bij Mondioring ging de wereldtitel naar de uit Oostenrijk afkomstige Gottfried Steinacher met Austrian High Spirit Beautiful Cayenne. Bij Obedience ging de beker naar de Duitse Martina Mimm met Asti Spumante v. Schotterwald. Bij Agility ging de overwinning naar de Zwitserse Milena Polinelli met Fahra-Ziwa van de Niwo.

Met de prijsuitreiking kwam er een einde aan 3 dagen tophondensport in Roden, een evenement waar iedereen met een gevoel van trots kan en mag terugzien.

Tekst Marieke Vaandrager
Foto© Profidog.cz