Een week na de voorjaarsvakantie kunnen Krista Janssen (leerling) en Judith Allersma (docent) terugkijken op een fantastische week die voorbij is gevlogen! In Ghana heeft Krista met haar buddy gepraat en verschillende werkvormen gedaan over ‘life skills’ en ‘child rights’ . Judith is met haar buddy collega vooral aan de slag gegaan met de didactiek van het lesgeven, activerende werkvormen en het geven van feedback aan collega’s onderling. Ook kwamen pedagogische waarden aan de orde. De cultuurverschillen werden door de week heen steeds duidelijker en er ontstonden daardoor mooie gesprekken en discussies waarbij wederzijds veel werd geleerd.

Krista vertelt dat het machtsverschil tussen docenten en leerlingen daar veel groter is dan hier thuis en dat jongens ook nog als beter worden beschouwd dan meisjes. Ook vertelt ze dat ze dingen hebben besproken en uitleg hebben gekregen over onder andere mishandeling, HIV/Aids, tienerzwangerschappen en hygiëne. Hierbij waren de verschillen in cultuur en kennis groot. Wat voor ons in onze westerse wereld en opvoeding vanzelfsprekend lijkt, ligt er in een land als Ghana nog een taboe op of bestaat er geen kennis over.

En dit is ook terug te zien in de manier van lesgeven. De ervaring van Judith is dat haar Ghanese collega’s zeker veel kennis en verstand van zaken hebben, maar de impulsen missen waar wij in onze snelle kennismaatschappij goed bij kunnen. Open en leergierig hebben de Nederlandse en Ghanese docenten samen geleerd aan de hand van lesbezoeken, co- teaching en workshops.

Het was een geweldige week die voor iedereen zeer waardevol en leerzaam is geweest. We zijn er nog niet en er is nog steeds geld nodig voor beter onderwijs in onder andere Ghana. Krista en Judith hebben het met eigen ogen mogen zien en mogen ervaren.
Nieuwsgierig naar hun verhalen en foto’s? Kijk op de actiesite: www.terra-oldekerk.inactievooredukans.nl en lees alles terug en bekijk de prachtige beelden! Doneren kan op deze site en ook voert Terra Oldekerk nog steeds actie voor beter onderwijs in landen zoals Ghana. Houd deze site en de Facebookpagina van Terra Oldekerk goed in de gaten!

Fotobijschrift:
Krista Janssen samen met haar buddy en leerlingen van de Ghanese school.