De dwangverpleging voor de man die in 1994 werd veroordeeld omdat hij in Roden een 79-jarige vrouw drogeerde en naaktfoto’s van haar maakte, wordt voorwaardelijk beëindigd.

De tbs van de inmiddels 60-jarige man werd in december nog met een jaar verlengd.

De man werd 23 jaar geleden door de rechtbank veroordeeld tot een half jaar cel en tbs met dwangverpleging. Tijdens een bezoek aan een 79-jarige plaatsgenoot deed hij slaapmiddel in haar thee. Nadat ze in slaap was gevallen, kleedde hij haar uit en maakte hij foto’s van haar. Voor een vergelijkbaar vergrijp werd de man eerder al eens tot tien maanden cel veroordeeld.

Twaalf voorwaarden
In december besloot de rechtbank in Assen de tbs van de man met een jaar te verlengen. Vandaag besloot dezelfde rechtbank dat de dwangverpleging van de man wel voorwaardelijk wordt beëindigd. De man krijgt zo gedeeltelijk zijn vrijheid weer terug, maar wel onder twaalf strikte voorwaarden.

Zo mag hij geen alcohol en drugs gebruiken en wordt hij daar regelmatig op getest. Hij moet ook inzicht geven in waar hij verblijft en met wie hij omgaat. Daarnaast blijft hij onder behandeling en toezicht.

'Niet nogmaals in de fout'
Al twee keer eerder, in 2004 en 2012, werd de tbs-maatregel van de man voorwaardelijk beëindigd. Er vonden toen verschillende incidenten plaats, waardoor de maatregel weer werd hervat. “Als dit mis gaat, kunt u het echt schudden”, gaf de rechter de man mee. “Dit wordt u gegund. Gaat het voor de derde keer mis? Dan is het echt over.”

De man woont zelfstandig, maar onder begeleiding in het Westerkwartier van de provincie Groningen. Daar heeft hij werk en een vriendin. Tekst/Bron RTV Drenthe