NOORDENVELD - Ook in de gemeente Noordenveld moet de Voorzieningenwijzer - waarmee huurders honderden euro’s kunnen besparen - ingevoerd worden. Daarnaast moeten ook huurders gebruik kunnen maken van de subsidieregeling van de gemeente om hun woning te verduurzamen.

Dat gaven lokale politici donderdag aan tijdens het lijsttrekkersdebat ‘Wonen zal mij een zorg zijn’ in 't Dörpshuus NijRoon in Nieuw-Roden. Het lijsttrekkersdebat werd georganiseerd door belangenorganisaties AH WOON en MEVM. Op deze manier willen zij ook huurders een stem geven. Zo’n 25 procent van de kiesgerechtigden is namelijk huurder.

Bij het debat waren Bertus Jan Epema (Groenlinks), wethouder Alex Wekema (PvdA), Gerard Willenborg (CDA), wethouder Henk Kosters (Gemeentebelangen), Harry Waals (Lijst Groen Noordenveld), Menne Kamminga (Christenunie), Marjolein Bos (D66) en Robert Meijer (VVD) aanwezig.

Drents Huurdersmanifest
Centraal in het lijsttrekkersdebat stond het Drents Huurdersmanifest dat de Drentse huurdersbelangenorganisaties gezamenlijk hebben opgesteld. Het manifest is vorig jaar verspreid onder de politieke partijen in de provincie met het verzoek punten op te nemen in de verkiezingsprogramma’s. Tijdens het debat bleek dat de politieke partijen in Noordenveld hier weinig mee hebben gedaan. Bijna alle verkiezingsprogramma’s spreken van wonen voor iedereen en woningbouw naar behoefte. Behalve het gezamenlijke programma van de PvdA en GroenLinks spreekt geen één van de verkiezingsprogramma’s over het thema betaalbaarheid.

Voorzieningenwijzer
De discussie vond plaats aan de hand van stellingen die zijn gebaseerd op het huurdersmanifest en werd geleid door Marianne Hilbolling (consulent Woonbond) en Maarten Groen (senior adviseur bij Woonbond Kennis- en Adviescentrum).

Eén van de uitkomsten van het debat was dat vrijwel alle partijen van mening zijn dat ook de gemeente Noordenveld de Voorzieningenwijzer moet invoeren. Met behulp van de Voorzieningenwijzer kunnen huishoudens fors besparen op de vaste lasten. Uit een pilot in een andere gemeente bleek dat mensen gemiddeld zo’n 700 euro bespaarden.

Verduurzamen
Daarnaast spraken de politici onder meer over het verduurzamen van huurwoningen. De Drentse gemeenten hebben namelijk samen met de woningcorporaties getekend voor energieneutraal wonen in 2040. Huurders kunnen echter geen beroep doen op de subsidieregeling van de gemeente voor het verduurzamen van hun woning, ook niet als de verhuurder daarmee instemt. Alle partijen waren het erover eens dat dit echt anders moet.

Op 14 maart vindt de laatste van de drie lijsttrekkersdebatten plaats. Dit keer in de gemeente Tynaarlo. Het debat in ‘Onder de Linden’ in Vries begint om 20.00 uur.