RODEN - “Super Oma”, zoals de 8 kleinkinderen haar noemen, Griet Hummel-Ploeg zag maar liefst 101 jaar geleden het levenslicht aan de Turfweg te Leutingewolde. De vraag die altijd gesteld wordt is; Griet hoe komt het dat je zo oud wordt? Nou, dan komt het verhaal….. Altijd op het land werken met haar man, zelf groenten verbouwen, meehelpen op de ‘boerderij”, koeien voeren, melken, water aanslepen voor de koeien, bij de winterdag knollen plukken, enzovoort.

Maar dat was nog niet alles! Voor haar kleinkinderen nam ze ruimschoots de tijd. Zo ging ze met hun vissen in de Rodervaart of voetballen, met 2 melkbussen als doelpaal, of in de tent spelen(linnenrek), dat was altijd lachen geblazen. Ook was ze soms
bezorgd als één van de kinderen op het paard zat en haar man er achteraan liep. Dat was toch veel te gevaarlijk, vond ze.

Ook met haar kleinkinderen was ze nog actief. “Super Oma” speelde zelfs op haar 90e nog spelletjes met hen. Tegenwoordig woont ze aan de Rozenhof, waar ze dagelijks de Buurtzusters over de vloer krijgt. Hier is ze prima over tevreden, al heeft ze wel een voorkeur welke zuster over de vloer komt. Ze is dankbaar voor alles wat ze heeft en dat ze dit alles op haar 101e verjaardag nog mag beleven is voor haar een zegen, zegt ze. Oma “duifje”, Griet had duiven als huisdier, zoals ze door haar kleinkinderen wordt genoemd, wensen “Super Oma” veel goeds toe!

Op haar verjaardag was het burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld die Griet maandagmiddag kwam feliciteren en een grote bos bloemen meebracht. Zoon Klaas, 81 jaar ook al weer, zag dit alles glimlachend aan. Van de 8 kleinkinderen is de
oudste 31 jaar en de jongste nog maar 12 maanden oud…..

Het bijzondere tijdens het gezellige bezoek van de burgemeester was, dat Griet haar mondharmonica uit de la tevoorschijn toverde en voor de vuist weg vlot enkele melodieën ten gehore bracht, zoals onder andere “Altijd is Kortjakje ziek”.

Om een “Super Oma” te hebben als Griet Hummel-Ploeg is werkelijk een groot voorrecht!!

Foto's Roel Lubbers©