Huisconcerten een landelijk bekend fenomeen. Naast veel prachtige klassieke muziek is er ook jazz en wereldmuziek van hoge kwaliteit te beluisteren. De ensembles bestaan uit professionele musici en de helft van de ensembles traden nog nooit in Noord-Nederland op.

Goed cultureel klimaat
Dat deze huisconcerten inmiddels landelijk bekend zijn komt door de mooie afgewogen programmering van professionele klassieke- en jazzensembles uit binnen- en buitenland. Minstens zo belangrijk is de gastvrije ontvangst bij de 14 gezinnen die belangeloos hun huis ter beschikking stellen voor musici en publiek. Bezoekers van huisconcerten komen uit het hele land en zijn lovend over deze ontvangst en de fraaie omgeving van de dorpen. “Dit culturele evenement is wat betreft publiciteit zeer gunstig voor de gemeente Noordenveld. Een goed cultureel klimaat is mede bepalend voor het leefklimaat – en vestigingsklimaat voor bedrijven”, zegt programmeur Ben Douwes.

Intieme huiselijke kring
Het bijzondere karakter van huisconcerten is dat zij plaats vinden in intieme huiselijke kring. Het publiek zit dicht op de musici en kinderen kunnen diverse muziekinstrumenten bewonderen. Muzikanten vertellen met liefde over hun passie en bezoekers kunnen vragen stellen over hun instrumenten. De publieke belangstelling voor tv-programma’s zoals ‘Maestro’, ‘Podium Witteman’ en de Tiende van Tijl, zijn een goede indicatie voor de groeiende belangstelling voor klassieke muziek. Ook in de gemeente Noordenveld bestaat steeds meer enthousiasme voor initiatieven zoals ‘Méér muziek in de Klas’.

Begonnen als particulier initiatief
Aanvankelijk zijn de huisconcerten begonnen als een particulier initiatief met een kleine startsubsidie van de Culturele Kring Roden. De laatste jaren is het geleidelijk een programma onderdeel geworden van Theater de Winsinghhof, waardoor de continuïteit meer kan worden gewaarborgd en er sprake is van professionele publiciteit en administratie.

De 8e editie van de huisconcerten vindt plaats op zondag 25 maart 2018 in 14 huiskamers in Roden en Peize. Informatie over de concerten, locaties en prijzen is te vinden op: theaterroden.nl/kaarten/huisconcerten