RODEN - De centrumvisie voor Roden is nog te onduidelijk, moet concreter en hij moet sneller te realiseren zijn. Dat zegt zowel Zakenkring Roden als de gemeenteraad van Noordenveld. Dit schrijft Marjolein Knol van RTV Drenthe

Het wordt wethouder Henk Kosters niet gemakkelijk gemaakt tijdens de raadsvergadering. Elk raadslid blijkt zo zijn of haar eigen ideeën te hebben over de toekomst van Roden en het zogeheten startdocument waarin de toekomstvisie van het centrum gepresenteerd wordt. Die visie blijkt 'nog veel te vaag'.

De opknapbeurt van Roden moet twee miljoen euro kosten en behelst het hele centrum. Het is onder andere de bedoeling om winkels zoveel mogelijk te centreren rond de Heerestraat. Het plan moet in tien jaar gerealiseerd zijn.

Druk op de ketel
"Het lijkt een prachtig document; een glossy met veel foto's," zo begint VVD-raadslid Robert Meijer. "Maar wanneer verdwijnt dat woordje 'concept'?" Ook CDA-raadslid Harm Holman maakt zich daar zorgen over: "Laten we alsjeblieft snel beginnen." "Het is een prachtig plan hoor," zegt Jeroen Westendorp van de Christenunie scherp. "Maar, maak nu zo snel mogelijk keuzes."

Zakenkring Roden heeft zelfs al een eigen plan gemaakt voor het centrum van Roden, dat ze aan de gemeenteraad wil presenteren. "Om wat druk op de ketel te zetten," aldus voorzitter Johan Hummel van de Zakenkring. De ondernemersvereniging waarschuwt dat er genoeg draagvlak moet zijn onder ondernemers voor het plan. "Anders zou ook het ondernemersfonds kunnen verdwijnen," zegt de voorzitter.

Centrumvernieuwing
Ondertussen wordt al een deel van het centrum aangepakt. Zo werd begin van de zomer de vernieuwde Albertsbaan geopend en begint binnenkort - ietwat vertraagd - fase 2 van de centrumvernieuwing. Dan worden de Wilhelminastraat en de Heerestraat opgeknapt. "Deze werkzaamheden gaan gewoon door", verzekert wethouder Henk Kosters. "Met inachtneming van de plannen voor de centrumvisie."

Financien
Het College van B en W wil in één keer 7,5 ton op tafel leggen voor de centrumvisie van Roden. De provincie heeft hetzelfde bedrag klaarliggen en ook de vastgoedsector en ondernemers dragen financieel bij aan het plan. Dat is volgens de gemeente nog niet genoeg voor alle projecten en maatregelen; daarom wordt ook gezocht naar andere subsidies en bijdragen.

Op 20 december praat de raad verder over de centrumvisie.