RODEN - Dat zeiden de heer en mevrouw Antons, onze kunstlievende leden van het eerste uur, dus nu al weer 19 jaar!. We hadden ze uitgenodigd om bij het inrichten van expositie Salon Nieuwe Oogst te komen kijken. Het was er een drukte van belang. De technische dienst was in de weer met ladders en de elektrische aansluiting van een mobile. Er werd door de inrichters druk gediscussieerd over de compositie van de werken onderling. Hoe kleuren en vormen een relatie met elkaar aan gaan en zo het oog van de bezoeker door de expositie heen leiden.

Na wat rondgekeken te hebben, was het tijd om een rustig plekje voor het interview op te zoeken. Mijn eerste vraag was: ‘Wat hebben jullie met kunst?’ Het antwoord luidde: ‘We zijn op zoek naar dingen die op je netvlies blijven hangen.’ Voor mevrouw Antons is dat bijvoorbeeld de poes van Bart van der Leck en een heel klein werk met grassprietjes van Vincent van Gogh . Meneer Antons koos een houten Christusbeeld van Zadkine in Parijs en een engelfiguur van Berlage.

‘De grote verrassing bij Verkuno is dat je ziet dat de kunstenaars zich door de jaren heen vernieuwen. Je herkent mensen vaak aan hun stijl zonder dat hun naam erbij staat, terwijl hun werk soms een andere wending neemt.’ Mevrouw Antons leert daardoor met andere ogen naar de wereld te kijken, vindt ze zelf. Een compositie met rode viltbollen op de grond is abstract en mooi, maar het doet haar ook denken aan bloeiende veldbloemen. Meneer Antons vindt de kunst heel betaalbaar bij Verkuno. Hij houdt van evenwicht in een kunstwerk en was ooit bijna verliefd op een bronzen moederfiguur die helaas net voor zijn neus door een ander werd gekocht.

Als grootouders vinden de Antons het geweldig hoe Verkuno kinderen bij kunst betrekken. Er is bijvoorbeeld een reizende kunstexpositie voor basisscholen met bijbehorende lessen kunstbeschouwing, verzorgd door onze eigen kunstenaars. Ze vinden dat Verkuno wel wat meer waardering verdient voor hun belangeloze, culturele inzet voor onze gemeente.

Tot slot wil meneer Antons nog een paar steekwoorden kwijt: bij Verkuno denkt hij aan: herkenning, blij verrast, kwaliteit, een warm gevoel en iedere keer weer nieuwsgierig zijn naar wat er nu weer te beleven valt. Salon Nieuwe Oogst in Kunstencentrum K38 te Roden is geopend van 9 t/m 30 december.
Interviewer Yvonne Dollee, lid Verkuno