Roden - Volgens de officier heeft hij zich schuldig gemaakt aan heling van spullen die zijn gestolen bij vier inbraken in Roden en Leek. De man, die vanwege een schoolexamen niet bij de rechtszaak was, heeft verklaard dat hij de spullen had opgekocht bij een jongen in Leek met het doel ze met winst door te verkopen via Marktplaats. Van de inbraken zei hij niks te weten.

Zwijgrecht
Een 22-jarige handlanger uit Groningen hoorde zestien maanden cel eisen. Ook bij hem thuis werden gestolen horloges gevonden, maar ook een gestolen laptop en fotografiespullen. Verder had de man een stroomstootwapen en heeft hij volgens de officier zelf een inbraak gepleegd in Groningen.

De Groninger beriep zich in de rechtszaal op zijn zwijgrecht, net als bij de politie.

Pseudokoper
De spullen waren gestolen bij inbraken die tussen juli 2014 en februari vorig jaar werden gepleegd. De politie vond ze op 11 februari toen ze de woningen van beide mannen binnenviel. Eerder op de dag waren de twee bij de McDonald’s in Assen aangehouden.

De Rodenaar bood een gestolen homecinemaset aan op Marktplaats. Toen de eigenaar de advertentie zag, belde hij de politie. Die zette een pseudokoper in: een agent die zich voordeed als potentiële koper van de set. Die benaderde de Rodenaar en sprak met hem af bij de McDonald's, waar de koop zou plaatsvinden.

De Rodenaar kwam met de Groninger naar de afspraak en vlak nadat de agent had betaald voor de tv met geluidsboxen werden de twee aangehouden. De 19-jarige man zat een maand in voorarrest, de Groninger twee weken.

Wat de officier van justitie betreft, hebben ze daarmee bij lange na hun straf nog niet gehad. De uitspraak is op 14 december.

Tekst RTV Drenthe