RODEN - "Voor u staat geen gebroken man." Dat zei wethouder Reint-Jan Auwema vanavond tijdens zijn afscheidsspeech in de gemeenteraad van gemeente Noordenveld.

Tekst Marjolein Knol RTV Drenthe

De wethouder neemt afscheid, omdat hij in zijn functie 'niet meer houdbaar' was. Twee weken geleden ging het mis op een besloten verjaardagsfeestje in een kroeg. De wethouder had te veel drank op en verloor zijn grenzen uit het oog.

"Dat leidt niet tot extremiteit," zei hij destijds, "maar wel tot irritatie bij aanwezigen. Dat is niet passend bij mijn functie." Wat er precies is voorgevallen, wil hij niet zeggen.

Emotionele weken
In een dankbare, maar ook emotionele speech nam Auwema afscheid van de raad. Niet alleen raadsleden, maar ook vrienden en familie zaten in de zaal in Roden te luisteren. "Shit happens. Het waren emotionele en verdrietige weken, maar dat hoort erbij. Ik zag dat Onno Hoes weer burgemeester is geworden. Er is hoop." Spijt betuigde Auwema niet.

Burgemeester Klaas Smid heeft begrip voor zijn besluit. Hij vergeleek de oud-wethouder vanavond met een jonge hond en later met een flatcoated retriever. "Je bent altijd enthousiast, een tikkeltje eigenzinnig. Je was beslist geen traditionele bestuurder", zei Smid. "Gebaande paden waren er om buiten te bewandelen."

Geen interim-wethouder
Auwema was sinds 2014 wethouder bij de gemeente Noordenveld namens Gemeentebelangen. De andere wethouders nemen nu verschillende onderdelen over uit zijn portefeuille. Omdat het nog maar een aantal maanden duurt tot de gemeenteraadsverkiezingen, vindt de gemeente het niet nodig een interim-wethouder aan te stellen.