Noordenveld - Huurders moeten flink punten sparen om aan een woning te kunnen komen. Uit gegevens van woningcorporatie Woonborg blijkt dat de inschrijfduur om een woning te krijgen vaak meerdere jaren is. Soms loopt de wachttijd op tot wel 5 jaar, zo bleek tijdens de huurdersbijeenkomsten. Dat baart AH WOON zorgen. De huurdersvereniging zet zich daarom in voor nader onderzoek.

De Algemene Huurdersvereniging WOON (AH WOON) heeft de afgelopen weken diverse huurdersbijeenkomsten georganiseerd in de gemeenten Aa- en Hunze, Haren, Noordenveld en Tynaarlo. Zoals gebruikelijk was er veel belangstelling van huurders van Woonborg voor deze bijeenkomsten. Centraal stonden de wacht- en zoektijden bij woningtoewijzing.

Een ingewikkelde materie. Zowel AH WOON als Woonborg gaan uit van wachttijd (inschrijfduur) en actieve zoektijd. Als een woningzoekende zich inschrijft start de wachttijd. De actieve zoektijd start op het moment dat de woningzoekende ook daadwerkelijk voor het eerst reageert op aangeboden woningen. Veel woningzoekenden schrijven zich op voorhand in om alvast de benodigde punten te sparen. Pas als een geïnteresseerde er echt aan toe is, gaat hij of zij actief op zoek. Ondertussen kan men voldoende punten sparen om snel een woning (naar wens) toegewezen te krijgen. Per maand krijgen woningzoekenden namelijk 1 punt. De woning wordt uiteindelijk toegewezen of aangeboden aan de geïnteresseerde met de meeste punten.

Wachttijden soms wel 5 jaar
AH WOON is verrast door de cijfers van Woonborg. Hoewel het lijkt alsof woningzoekenden relatief snel aan een woning kunnen komen, moet daar eerst flink voor gespaard worden. Soms wel 5 jaar, naar nu blijkt. Dit betekent dat het als woningzoekende ontzettend belangrijk is dat je al een lange tijd ingeschreven staat; oftewel een lange wachttijd! Volgens de woningcorporatie zou - afhankelijk van het woningtype - binnen 9 maanden tot 2 jaar een woning verkregen moeten worden. Voor diverse type woningen en in meerdere gemeenten blijkt dit echter niet op te gaan. Dat men eerst een serieus groot aantal punten moet sparen om aan een woning te kunnen komen, baart AH WOON zorgen.

De huurdersvereniging zal daarom samen met Woonborg het komende half jaar nader onderzoek doen naar de wacht- en zoektijden. Inzicht in de inschrijfduur en de actieve zoektijd is van belang om na te gaan of er wel of niet voldoende woningen beschikbaar zijn. AH WOON was de afgelopen tijd van mening nog te weinig informatie te hebben ontvangen om een reëel standpunt in te kunnen nemen. Dat er nu jaren punten gespaard moeten worden voor een woning, neemt AH WOON zeker mee in het nader onderzoek.