TOLBERT - Op vrijdag 15 september 2017 om 10.00 uur helpen vier wethouders in Tolbert een handje bij het inzamelen van gescheiden huishoudelijk afval. Zij brengen hiermee de Westerkwartierbrede campagne om afval beter te scheiden onder de aandacht.

Op een aantal punten kan het scheiden van afval nog beter. In de milieuzak worden regelmatig voorwerpen aangetroffen die er niet in horen, zoals producten van kunststof (hard plastic), landbouwfolie, kuilplastic, net- en stretchfolie. Ook papier wordt geregeld aangetroffen.

Om nog duidelijker te maken wat in de zak mag en wat in de bak moet is er in juli een campagne van start gegaan. Hiervoor worden milieuzakken met een nieuwe bedrukking uitgereikt en flyers met informatie over wat in de zak mag en wat in de bak moet. Deze informatie is ook op de vernieuwde website www.milieuzak.nl te vinden.

Het bijzondere van deze campagne is de inzet van cliënten van De Zijlen, die de milieuzakken en flyers hebben samengevoegd tot huis-aan-huis te bezorgen pakketjes. Ze nemen bovendien een deel van de verspreiding voor hun rekening. De bewoners van de Adrianus Simmelinckstraat en Dokter Heukelmanstraat in Tolbert zijn de eersten die het pakketje in de bus krijgen.

De Westerkwartiergemeenten scoren hoog in het scheiden van huishoudelijk afval. De waardering van de inwoners voor de wijze van inzameling is zeer hoog. Bij een landelijk onderzoek van de NOS en de regionale omroepen haalde de inzameling in de gemeenten Leek en Zuidhorn zelfs de hoogste scores (eerste en tweede plaats). Grootegast en Marum hebben in de afgelopen jaren al eens de Recycle Award Oud papier en karton van Nedvang gewonnen als best presterende gemeente (meeste kilo’s per inwoner). De gemeenten zijn dan ook zeer tevreden met de medewerking die inwoners verlenen bij de gescheiden inzameling, ook al kan het hier en daar dus nog een tikkeltje beter.