Roden, Roderwolde, Norg, Veenhuizen en Peize - In het tweede weekend van september 2017 vindt weer de landelijke Open Monumenten Dag plaats Tal van monumenten in het land openen hun deuren en zijn GRATIS TOEGANKELIJK. In de gemeente Noordenveld duurt dit evenement twee dagen: 9 en 10 september 2017. Bij de deelnemende locaties in Noordenveld zijn allerlei bijzondere activiteiten in het kader van “Boeren, burgers en buitenlui” georganiseerd.

- In Norg is de eeuwenoude boerderij Brinkstraat 1 (1675) te bezichtigen. Er worden
rondleidingen gegeven en de Historische Vereniging NORCH geeft doorlopende informatie
over de ontstaansgeschiedenis van dit monumentale pand. Op het Kunsterf bij deze boerderij is een expositie te zien van zeven kunstenaars met beelden van steen, van keramiek, beelden van hout met keramiek en brons, bouwsels van hout, papier en metaal, poëtische fotografie. Vilt, vloer- en wandkleden. In de voormalige Smederij aan de Asserstraat ontsteekt de “Dochter van de smid” weer het vuur en laat een zilversmid haar sierraden spreken.

- In Roden is in de Waaienhof een museum ingericht met klassieke auto’s en (stationaire) motoren. In de Havezate Mensinge en in het Scheepstrakabinet zijn tentoonstellingen te zien.

- Veenhuizen pakt uit met een begeleide wandeling vanuit Coco Maria langs het voormalige “Derde Gesticht op Bergveen”, in het boek van Suzanna Jansen bekend als Het Pauperparadijs.
Het Graftrommelmuseum laat een prachtige collectie zien van trommels en kransen.
Op de bijzondere begraafplaats aan de Eikenlaan geeft auteur en gids Anja Schuring uitleg over de duizenden armengraven.
In de Elektriciteitscentrale vinden draaidemonstraties plaats en organiseert het
gevangenismuseum een wandeling met gids langs statige panden.

- In Roderwolde wordt in molen Woldzigt het “olie slaan” gedemonstreerd, vindt men
regionale producten in Meulenkaomer en kan men naar de Rowolmer Fair.

- In Peize kan vanuit de Dorpskerk en vanuit de Paiser Meul een wandelroute, samengesteld door de Historische Vereniging Peize, worden gemaakt.

GEMEENTE LEEK - Op zaterdag 9 september 2017 wordt landelijk de Open Monumentendag georganiseerd. In de gemeente Leek worden zeven monumenten tussen 10.00 en 17.00 uur gratis opengesteld voor het publiek.

Molen
De molen Eben Haëzer in Enumatil is eigendom van de gemeente Leek en wordt door vier vrijwillige molenaars draaiende gehouden. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, kan het publiek de molen tijdens de bezichtiging in werking zien.
Borg Nienoord
De minutieus gerestaureerde Schelpengrot en de fraaie tuin van Nienoord zijn gratis te bezichtigen tijdens Open Monumentendag. Wie de exposities in het museale gedeelte (borg, depot en tuinhal) van Nienoord wil zien, betaalt daarvoor de normale entreeprijs.
Boerderij
De CazemierBoerderij in Tolbert is een zeer oude boerderij van het Oldambtster type, dat na een uitgebreide restauratie dienst doet als onderkomen voor Oudheidkamer Fredewalda en Dorpshuis Tolbert. Eén van de bijzonderheden is de grote natuurgetrouwe maquette, die het dorp Tolbert anno 1925 laat zien. In de gang en op de bovenverdieping is Auto-Art te zien: levensechte schilderijen van nostalgische tractor- en automerken van kunstenaar Frans Hage uit Zuidhorn.
Kerken
Tijdens Open Monumentendag zijn er in de gemeente Leek vier kerken opengesteld voor bezichtiging.
- Leek: op De Dam staat de aan Nienoord gerelateerde kapel. Buitenkant en binnenkant zijn vrij sober, maar de balustrade toont bijzondere familiewapens.
- Lettelbert: een eenvoudig kerkje met daarin het atelier van kunstenaar Ronald Medema, die er zijn fraaie iconen tentoonstelt.
- Midwolde: de museumkerk heeft als hoogtepunt een fraai gebeeldhouwd grafmonument door Rombout Verhulst. Ook het gebrandschilderde raam voor de verdronken familie Van Panhuys is bijzonder. Daarnaast zijn er vele historische rouwborden, een fraai beschilderde bank voor de bewoners van Nienoord, een mooi gesneden preekstoel en een bijzonder orgel dat oorspronkelijk als huisorgel dienstdeed op de borg.
- Tolbert: een fraai 150-jarig Van Oeckelenorgel (1867) en een mooie preekstoel sieren deze kerk. In het koor van de kerk bevindt zich een 225 jaar oud bijzonder kabinet orgel (1792) van orgelbouwer H.H. Hess. Dit orgel is onlangs onder monumentenzorg grondig gerestaureerd. Verder zal er tijdens de OMD in de kerk een film vertoond worden over oud Tolbert en dan met name beelden van de kerk door de jaren heen.


Op alle deelnemende locaties is een programma te krijgen. Maak uw keus; er is te veel voor twee dagen! Op vrijdag 8 september 2017 vond de opening van de Open Monumentendagen in Noordenveld plaats bij Boerderij Brinkstraat 1 / Kunsterf Norg.