Roderwolde-Peize. Keet Rowol uit het naburige Foxwolde, dichtbij Roderwolde, staat op het schapen- en pluimveebedrijf van de fam. Braams. Volgens dochter Jill Braams zijn
ze met de keet begonnen toen de discotheek in de buurt was afgebrand (Jill bedoelt discotheek Klaas Pruim in Roden). De jeugd komt hier bij elkaar voor onder andere sociale contacten etc.

Keet Beun in Peize staat op het erf van melkveebedrijf Gert en Geke Ensing in Peize. Bart Ensing en zijn broer Corné Ensing zijn mede-eigenaren van Keet Beun. Bij zowel Keet Beun in Peize als bij Keet Rowol worden de regels strikt gehanteerd en is er goed toezicht. De jeugd drinkt een biertje, maar het zijn beslist geen zuiplappen. Keet Beun in Peize werd begin 2015 door Plattelandsjongeren.nl uitgeroepen tot “beste keet van Nederland”. En daar waren ze in Peize best trots op.

De twee groepen jongeren kunnen best met elkaar opschieten. Een paar jaar geleden kregen ze het idee om de “Run van het Paiserdaip” te organiseren. Verkleed lopen ze door de bosserijen, weilanden en zwemmen ze gekleed over het Peizerdiep om als
beste te eindigen in deze race. Want er zit wel een wedstrijd element in natuurlijk, nou ja, een beetje dan. Veel lol en een feestje na afloop zijn onbelangrijke elementen van deze run.

Want na afloop was er live-muziek met band Ideaal uit Peize, bestaande uit Zweitse Smilda en dochter Melissa, Dirk Jan Mollema uit Roden en voor deze gelegenheid met drummer Lennart Renkema, ook wel bekend als keeper van VV Peize 1. Ook Marco Schuitenmaker, het talent uit Altena, verzorgde een optreden.

Het was niet zomaar een spectaculaire loop, want zo moest per koppel een voorwerp van minimaal 2 meter meegenomen worden. Bijna gearriveerd bij Keet Beun was men er nog niet, want daar moesten de deelnemers onder een ruim uitgevallen net door zien te worstelen. De winnaars mogen onbeperkt kroketten eten bij Jan en Alida in Roden.

De uitslag was als volgt:
1. Harmjan Stokker en Nick Idema.
2. Korné Nieboer en Sebastiaan Hommes
3. Rik Winsingh en Jeffrey Alberts

Originaliteitsprijs:
Alderik Geersing en Corné Ensing.

Poedelprijs:
Joyce Kardas en Kelly Jansen.
Joyce was op een paaltje gevallen en had zich danig geblesseerd.

Volgens de jongeren kan het maar zo zijn, dat dit een jaarlijks terugkerend festijn wordt. En dan zal volgend jaar de start wel weer in Peize plaatsvinden. De start was nu in Foxwolde bij Braams. En het evenement geniet al bekendheid, want bij de oversteek van het Peizerdiep stonden al veel toeschouwers de deelnemers op te wachten.

Tekst/foto's Geert Douwes©
Klik hieronder voor meer foto's

Video Geert Douwes