Verscholen in het Natuurschoonbos te Nietap/Terheijl, aan de Vagevuurselaan 5a, ligt sinds 1967 de camping, “Recreatievereniging Ommelanden”. Deze vereniging beheert hier een 50+ camping met kampeerders uit onder andere Alkmaar, Groningen, Drachten, maar ook uit de naaste omgeving.

Ze houden van rust en natuurbeleving, zoals het genieten van bomen, planten, vogels en ander wild. Behalve recreëren, wordt er ook artistiek gewerkt, zoals schilderen, hout- en steensnijden en puzzelen. De camping biedt ruimte aan 17 kampeerplaatsen, met de mogelijkheid om aan te sluiten op leidingwater, elektra en rioolafvoer.

Tevens zijn er simpele gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen.

Tussen Nietap en Roden ligt een uniek natuurgebied. Een historisch bos dat door vele omwonenden wordt gekoesterd en beschermd. Er groeien vele soorten planten en in het voorjaar ligt er een wit tapijt van bosanemonen. In het bos zijn allerlei bijzondere plekken te vinden. Midden tussen het groen ligt een romantische ronde vijver, in de volksmond “goudvisvijver” genoemd waar gele plomp en waterlelie bloeien.

Centraal in het gebied ligt een mooie pingoruïne. Vroeger werd hier veen gestoken. Stobben uit dit vennetje, “Het Vagevuur”, waar door de Nietapster school, wat nu de naam “De Flint” draagt en de “Buurtschap Nietap/Terheijl” in een grijs verleden gedenkwaardige schaats- en priksleewedstrijden werden gehouden…., bleken uit onderzoek ruim 8000 jaar oud te zijn.

De Meester Posthumabank kan niet over het hoofd worden gezien, evenals de duiventil. Een groot gemis is, en blijft, de verdwenen hertenkamp, waar veel ouders, opa’s en oma’s, met kind of kleinkind maar wat graag de hertjes brood voerden...!

Het 50-jarig bestaan, dat onlangs reeds groots werd gevierd, van de “Recreatievereniging Ommelanden”, waar het woord zelfwerkzaamheid met gouden letters wordt geschreven, was voor de gemeente Noordenveld reden genoeg om de Zilveren Legpenning toe te kennen.

Wethouder Reint Jan Auwema, die enthousiast was over de prachtig gelegen camping, reikte het kleinood, vergezeld met een dikke bos bloemen, onder zonnige omstandigheden, uit aan de voorzitter van de “Recreatievereniging Ommelanden”, mevrouw Wilma de Veth. Het zonnetje lijkt voor deze erg plezierige vereniging echter altijd te schijnen. Hulde!

Tekst/foto's© Roel Lubbers
Klik hieronder voor meer foto's