Vastgezet Bericht.
Vrijdag 20 september Kermis 13:00 - 02:00 Op de Brink Officiële Opening

16:00

Jaarbeurs Roden Live muziek, DJ Esjay

20:00

Onder de Linden

Richard van der Weide & Lytse Hille 21:00Mo's café Mini Miss Noord Beatcrooks Freddy Moreira Høken met de Heinoos DJ Robert Den Brok DJ D'Light DJ A-Matic

Jaarbeurs

Zaterdag 21
Noordenveld: Voorkom wateroverlast, leg een wadi aan
9.Jul.2024
Voorkom wateroverlast, leg een wadi aan

 

De maanden april en mei zorgden voor records wat betreft de hoeveelheid regen die is gevallen. Juni leek daar niet voor onder te willen doen. Niet eerder waren twaalf maanden aaneen zo nat als de afgelopen twaalf maanden. De lente was landelijk gemiddeld de op één na natste lente sinds het begin van de metingen. Tijd voor een wadi?



Laten we hopen dat de tuin deze natte periode een beetje heeft doorstaan, want overvloedige regenval is – net als langdurige droogte – niet zo best voor de grond en de planten. Het is overigens vrij simpel om te zorgen dat het water geleidelijk de grond in kan lopen. Bijvoorbeeld met een wadi. Een wadi? Dit woord is afgeleid van het Arabische woord voor dal of rivierbedding, maar in het Nederlands hebben we daar uiteraard een mooie afkorting bij gevonden: Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Een wadi is een soort greppel waar het regenwater zich verzameld en wordt vastgehouden zodat het geleidelijk de grond in kan lopen. Je moet natuurlijk wel een tuin hebben van enige omvang om dit te kunnen doen.

 


Geul

Wie een tuin heeft met een terras en een wandelpad zal merken dat het water bij overvloedige regenval moeilijk kan weglopen. Ook de goten van onze woning kunnen het soms moeilijk aan. Een wadi kan hierbij helpen. Maar hoe leg je die in je eigen tuin aan?



Allereerst moet je kijken wat de beste plek is; dat is de plek waar het regenwater naartoe stroomt. Dat zal vaak een lager gelegen stukje grond zijn. Let wel op dat het regenwater van de woning wordt weggeleid, om vochtproblemen in de woning te voorkomen. Graaf daar een ondiepe kuil in de vorm van een langwerpige geul. Houd hierbij een diepte aan van twintig tot vijftig centimeter. Zorg ervoor dat de bodem van de geul ook licht afloopt om het water daarnaartoe te laten stromen.

 


Regenpijp

Dan is het zaak een bodem te maken die water goed doorlaat. Een tuin met een zandbodem is hiervoor het best geschikt. Wie echter een tuin heeft met een klei- of leembodem kan het beste eerst een laag grind, klei- of lavakorrels gebruiken. Deze zorgt ervoor dat het water langzaam de bodem in loopt. Je kunt ook met een afvoerkanaaltje een regenton aansluiten op de wadi, of zelfs de regenpijp. Koppel de regenpijp van het riool af en laat in plaats daarvan het hemelwater wegstromen in de wadi. Dat voorkomt dat het riool verstopt raakt en ons water vervuild wordt.

 


Aankleding

Dan is het tijd om de wadi ‘aan te kleden’. Neem daarvoor planten en bomen die tegen zeer droge of zeer natte omstandigheden kunnen. Een voorbeeld van geschikte beplanting voor wadi’s is de grote lisdodde. Ook zogenoemde prairieplanten als zonnehoed en dropplant zijn geschikt. Naast vaste planten kunnen ook heesters en bomen worden gebruikt, zoals de Californische esdoorn, zwarte berk of kardinaalsmuts. Ook de insecten zullen hier blij mee zijn. Laten we in ieder geval hopen op een zonnige zomer.