Vastgezet Bericht.
Vrijdag 20 september Kermis 13:00 - 02:00 Op de Brink Officiële Opening

16:00

Jaarbeurs Roden Live muziek, DJ Esjay

20:00

Onder de Linden

Richard van der Weide & Lytse Hille 21:00Mo's café Mini Miss Noord Beatcrooks Freddy Moreira Høken met de Heinoos DJ Robert Den Brok DJ D'Light DJ A-Matic

Jaarbeurs

Zaterdag 21
Noordenveld: ‘Al vanaf augustus bezig met pekel’
9.Jan.2024
‘Al vanaf augustus bezig met pekel’
Ons strooiteam staat momenteel dag en nacht klaar om wegen en fietspaden in de gemeente goed begaanbaar te houden. Dat gebeurt tijdens de vorstperiode, van november tot eind maart, op doorgaande routes.
Tweehonderd kilometer aan routes worden gestrooid met zes strooiwagens. En dat lukt allemaal binnen drie uren. Een gesprek met Gerk Huisma, die achter de schermen al vanaf eind augustus bezig is met de planning en coördinatie van deze routes.
,,Vlak na de zomer actualiseren we de routes”, vertelt Huisma. Er komen soms wat stukken bij en er gaan wel eens wat stukken af. ,,Dat heeft te maken met busroutes of bijvoorbeeld een school of woonzorgcentrum, die opent of sluit. Daar anticiperen wij op.” Daarnaast wordt er gekeken naar logische routes. Zo strooit onze naastgelegen gemeente in Peest op een fietspad, omdat dat voor ons te ver om is. ,,Zonde van de tijd.” Om de route zo logisch mogelijk te rijden strooien we stukken voor de provincie of andere gemeentes. ,,Zo wisselen we soms wat uit om het efficiënter in te richten.” Als het strooiseizoen eenmaal begonnen is, worden de routes niet meer gewijzigd.
Binnen de gemeente Noordenveld wordt gewerkt in drie teams. ,,Het gaat om in totaal twintig personen, die 24 uur per dag, zeven dag in de week klaarstaan om op een strooiwagen te stappen.” Drie coördinatoren houden de weersverwachting in samenwerking met een meteoroloog in de gaten.

,,Als het in de nacht gaat vriezen, dan gaan we preventief strooien in de avond.” De wagens worden ‘s middags al gevuld. Per strooiactie, zoals die genoemd wordt, wordt er zo’n 6500  kilo zout gestrooid en 5000 liter pekelwater gesproeid, laat Huisma weten.

,,Via gps-signalen weet de zoutstrooier precies hoeveel zout of pekelwater er op welke plek moet worden gestrooid.
We hebben van tevoren ingesteld hoe breed de wegen en fietspaden zijn, zodat er geen zout in de berm belandt.
Dat komt het milieu ten goede en we besparen op zout.” Jaarlijks wordt er ongeveer 100.000 kilo aan zout gestrooid, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Vanaf begin 2024 wordt, op het terrein van de gemeentewerf, de nieuwe zoutsilo in gebruik genomen. Daarin past 250.000 kilo zout ,,Deze silo is niet alleen veiliger voor medewerkers, het werkt efficiënter en is daardoor kostenbesparend”, vertelt Huisma. ,,Veiliger omdat er op dit moment geladen wordt met een shovel. Dat gebeurt niet alleen overdag, maar ook in het donker.

Het zorgt voor veel bewegingen en is daardoor tijdrovend en het is op deze manier een voertuigbeweging minder wat ook weer ten goede komt aan de CO2-uitstoot. Straks maken we ter plekke zelf pekelwater, waardoor het niet meer apart hoeft worden aangevoerd. Win-win dus.”
Wat is er te doen deze winter www.bezoeknoordenveld.nl