TienekeNieboer (LGN) benoemd tot Nestrix
17.May.2023
TINEKE NIEBOER (LGN) BENOEMD TOT ‘NESTRIX’.

 

 

Woensdag 17 mei is fractievoorzitter Tineke Nieboer van Lijst Groen Noordenveld door burgemeester Klaas Smid benoemd tot Nestrix van de gemeenteraad van Noordenveld. Nestrix is vrouwelijk voor Nestor, de eretitel die wordt toegekend aan het langstzittende lid van de gemeenteraad. Tineke Nieboer is, na het vertrek van Hendrik Smeenge van Gemeentebelangen naar BBB in Provinciale Staten, met 13 jaar het langstzittende raadslid van onze gemeente.

 

Nestrix (of Nestor) is een bijzondere benoeming binnen een gemeenteraad. De Nestrix heeft bijvoorbeeld een aantal opmerkelijke taken en verantwoordelijkheden. Zo kan Nieboer vanuit haar lange, aaneengesloten ervaring een rol spelen bij het bewaren van de historische kennis en tradities van de Raad. Daarnaast mag zij de gemeenteraad vertegenwoordigen bij officiële gelegenheden, zoals bijvoorbeeld een bezoek van hoogwaardigheidsbekleders of bij evenementen. En, niet onbelangrijk: bij afwezigheid van burgemeester en wethouders is Nieboer de gesprekspartner voor de veiligheidsregio.

 

Tineke Nieboer: “Het is meer dan een symbolische functie en daarmee al met al een mooie verantwoordelijkheid die ik graag zal vervullen.”

 

De specifieke taken en verantwoordelijkheden van de Nestrix verschillen per gemeente, maar overal is het doel van de titel ‘Nestor’ of ‘Nestrix’ om erkenning te geven aan de ervaring en wijsheid van het langstzittende raadslid én continuïteit en stabiliteit binnen de gemeenteraad te bewaren.