Roden: IVN-avond; Wespen. Je vindt ze pas leuk, als je ze kent.
17.May.2023
Wespen. Je vindt ze pas leuk, als je ze kent.
IVN-avond op donderdag 25 mei 2023 19:30 uur in Op de Helte, Touwslager 125, 9301 BJ Roden (IVN leden: €. 2.-- / niet-leden €. 4,--)
Voordracht door Sjoert Fleurke, Wespenstichting ( https://wespenstichting.nl/  )

 

Wespen hebben een twijfelachtige reputatie en dat is echt niet terecht. Wij mensen hebben vooral problemen met twee soorten wespen, de gewone - en de Duitse wesp. In Nederland komen echter zo'n 500 soorten wespen voor. Het merendeel van die insecten wordt door de meeste mensen niet als wespen herkend en ze storen ons ook niet. Elf soorten leven in kolonies en zijn dus sociaal levende wespen. De rest van de 500 zijn solitair levend.
Sjoert zal met name deze sociale wespen behandelen en ingaan op hoe we op vreedzame manier met deze interessante dieren kunnen samenleven, want dat is bijna altijd heel goed mogelijk. Verdelgen is beslist het laatste wat je moet doen en dat moet beperkt blijven tot die situaties waar andere oplossingen onmogelijk zijn. Wespennesten zijn vaak heel goed verplaatsbaar, als dat door een deskundige gedaan wordt. Maar er zijn ook simpele maatregelen die het leven van mens en dier op het zomerse terras kunnen veraangenamen.