Noordenveld: 8,2% van de woningen is slecht geïsoleerd
11.May.2023


Onderzoek: hier staan de slechtst geïsoleerde huizen van Drenthe


 

Sinds de sterk stijgende energieprijzen zijn veel huizenbezitters hun woning aan het verduurzamen. Toch is vandaag de dag nog ruim 1 op de 13 huizen in Drenthe extreem slecht geïsoleerd. Deze energieslurpende woningen krijgen de minst groene energielabels F of G. Wel zijn er grote verschillen per gemeente, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS. 

 

Van energieneutraal (A) tot energieslurpend (G): elke woning die wordt verkocht of verhuurd is tegenwoordig voorzien van een energielabel. In Drenthe blijkt 8% van de woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd. Dit percentage is iets lager dan het landelijk gemiddelde van 8,2%. Uitschieter is Flevoland: hier krijgt maar 0,8% van de woningen energielabel F of G.

 

Borger-Odoorn heeft slechtst geïsoleerde huizen

Lokaal zijn de uitschieters groter. In Borger-Odoorn heeft bijvoorbeeld zelfs 14,8% van de woningen energielabel F of G. Nergens in Drenthe is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste aantal slecht geïsoleerde huizen zijn:


  • Borger-Odoorn: 14,8% van de woningen is slecht geïsoleerd

  • De Wolden: 11,6% van de woningen is slecht geïsoleerd

  • Westerveld: 11,6% van de woningen is slecht geïsoleerd

  • Aa en Hunze: 11,2% van de woningen is slecht geïsoleerd

  • Tynaarlo: 10% van de woningen is slecht geïsoleerd

  • Noordenveld: 8,2% van de woningen is slecht geïsoleerd


 

Bron: Independer

 

Bijna helft van de woningen is energiezuinig, Assen koploper 

Er is ook beter nieuws. Net iets minder dan de helft van de Drentse huizenbezitters heeft namelijk wél een energiezuinige woning met het groene label A of B (49,8%). Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron.

 

Koploper is Assen: hier is momenteel zelfs 59,3% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Midden-Drenthe (56,4%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis. In Noordenveld is 48,4% van de woningen voorzien van een duurzaam label.

 

Bron: Independer

 

NOORDENVELD:

53,4% van de woningen heeft een geldig energielabel

7975 woningen met een geldig energielabel

14.934 totaal woningen

Minimaal 4,4% van alle woningen heeft energielabel F of G

Minimaal 25,8% van alle woningen heeft energielabel B of beter