VEV'67 en ACHILLES 1894 delen de punten
29.Nov.2022
Terwijl in Qatar op het allerhoogste niveau de bal rolt werd er om 15:00 uur in Leek afgetrapt. Tegenstander was Achilles 1894 uit Assen. Voor een mooie wedstrijd heb je twee ploegen nodig. En als de betere ploeg verzaakt, dan kan het zijn dat zelfs het Nederlands elftal een niet aan te gluren wedstrijd speelt tegen Ecuador. Wat de aanwezige toeschouwers te zien kregen was een wedstrijd tussen twee teams die bleven knokken voor de punten en bleven strijden tot de laatste minuut.

Nadat Daan als Pupil van de Week had gescoord was de beginfase een beetje aftasten. Bij de eerste de beste corner voor Achilles 1894 stond de organisatie bij VEV’67 niet goed. Rachid Traoré was het die de bal snoeihard het doel inkopte.

Rachid Traoré, nummer 7, kopt de bal binnen voor de 0-1

Het spel golfde in de eerste helft op en neer. Vooral op het middenveld werd er door beide teams gestreden voor de eerste en de zogenaamde tweede bal. Af en toe over het randje van de door de scheidsrechter bepaalde toelaatbare. Mede doordat de scheidsrechter niet pietluttig floot was het een wedstrijd die bleef boeien.

het was een sportieve, enerverende wedstrijd

De tweede helft liet hetzelfde zien als de eerste helft. Kansen voor VEV’67 waren echter niet aan hen besteed in het begin van de tweede helft. De 0-1 stand vond Achilles 1894 prima en ging, waar het kon, in de omschakeling het doel van VEV’67 sporadisch opzoeken. In de 69e minuut was het Remy Klaasens die Achilles op 0-2 bracht. Hier ging een mooie aanval aan vooraf. Een perfect uitgevoerde counter vanaf eigen helft. Was dit de genadeklap die Achilles 1894 had uitgedeeld? Volgens vele VEV’67 supporters wel.

de linksback grijpt mis

Waar het team aan het begin van de competitie op het oog als ‘los zand’ uit elkaar viel na een tegenslag, was dat nu absoluut niet het geval. De eerste de beste aanval na de aftrap werd er een aanval over rechts opgezet. Jeffrey Visser snelde langs z’n tegenstander. De verdedigers van Achilles 1894 schreeuwden om de linksback te coachen; ‘hij is stijf rechts!’ Maar Jeffrey kapte z’n tegenstander uit en gaf een prima indraaiende voorzet met links. Marco Soeten wist als enige deze voorzet op de juist waarde te schatten en kopte de bal ongehinderd achter de keeper van de Assenaars.

Marco pakt snel de bal na z'n goal

VEV’67 ‘rook bloed’ en ging op zoek naar de gelijkmaker. En dan niet de ballen maar op goed geluk de 16 meter inbrengen, maar met goed en mooi voetbal. Achilles 1894 leunde comfortabel achterover en gokte op de omschakeling. En dat had zo maar een keer goed uit kunnen vallen. Maar zolang het 1-2 stond bleven de VEV’ers erin geloven. Weer een mooie aanval over rechts bracht Gerhard van den Berg in balbezit. Zijn voorzet was precies op maat voor Robin Elderman die de bal binnenschoot. De ontlading was groot bij VEV’67 en de frustratie bij Achilles 1894 niet minder. Terugkijkend op de hele wedstrijd kwam er bij mij een uitspraak van Johan Cruijff naar boven: ‘als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.’ Maar daar dachten beide ploegen anders over. Wel duidelijk werd dat de ploeg die nu ging scoren er met de drie punten vandoor ging. De grootste kans daarop kreeg VEV’67.

ze zijn het niet eens met de penalty

Gerhard neemt de penalty

Na een overtreding op Jeffrey binnen de beruchte lijnen wees de scheidsrechter naar de stip. Gerhard ging achter de bal staan. Maar de penalty werd in eerste instantie gekeerd door de keeper en de rebound die er volgde werd ook een prooi voor de keeper van Achilles 1894.

Gerhard, links, en Jorn krijgen ook de rebound niet binnen

Toen de scheidsrechter affloot, bedankte het publiek de 22 spelers met een applaus. Want ze hadden een mooiere wedstrijd gezien met meer strijd dan de Oranjeleeuwen op het WK...