Janet's blog: Wat stress mij heeft geleerd!
16.Nov.2022
Lange tijd heb ik getwijfeld of ik het bloggen weer op ga pakken. Totdat ik recent door iemand in het Mensingebos werd aangesproken op mijn blogs in Corona tijd. Juist op de dag dat ik opnieuw keuzes heb gemaakt. Toeval? Het is voor mij het spreekwoordelijke duwtje in de rug. In dit blog vertel ik je meer daarover..

Ik heb een ‘haat-liefde’ verhouding met (werk)stress. Stress laat mij de ene keer pieken, maar bezorgt me ook de nodige dip-momentjes. Zeker de afgelopen jaren met Corona en de ene na de andere crisis waar we in rollen. De toekomst is onzeker! Alles verandert of stort mogelijk in. Dit noem ik de grens van het onbekende. En ik kan je vertellen dat deze globalistische onzekerheid erg lastig is voor iemand die betrokken is, maar geen directe invloed heeft op alles wat er om haar heen gebeurd. Herkenbaar? Toch zie ik stress in algemene zin als iets positiefs. Stress houdt je namelijk scherp en dwingt je 100% te geven.

Heb jij je weleens afgevraagd wat je van een kreeft kunt leren over het omgaan met stress? Nee, ik ook niet. Totdat een goede bekende mij jaren geleden attent maakt op het filmpje van Rabbijn dr. Abraham Twerski. De Rabbijn legt in dit filmpje kort en duidelijk uit wat we van kreeften en stress kunnen leren. Daarover dadelijk meer.

Mijn blogreis start acht jaar geleden met de vraag: Hoe ontwikkel ik mezelf van een succesvolle werknemer tot een succesvolle ondernemer? Tijdens deze reis was mijn voornaamste doel: mensen inspireren over “stress als kans”. Ondanks de positieve prikkel in de titel roept het woord stress in eerste reactie een negatieve associatie op. Dit heeft alles te maken met de beeldvorming die de afgelopen jaren is ontstaan over stress. Natuurlijk is langdurige aanhoudende stress niet gezond voor je. Één op de acht mensen maakt een burn-out mee en nog veel meer zitten er tegenaan. Mijn lichaam protesteert de laatste tijd ook regelmatig.

Eerst even terug naar het filmpje van Rabbijn dr. Abraham Twerski. De Rabbijn vertelt. De kreeft is een zacht, papperig dier dat in een harde schaal leeft. Als de kreeft begint te groeien voelt hij zich opgesloten. Zijn schaal wordt te klein. Deze groeit niet mee. De kreeft voelt zich onder druk gezet en oncomfortabel. De gestreste kreeft verstopt zich onder een steen of rots (uit het zicht van hongerige vissen), schudt de schaal van zich af en ‘produceert’ een nieuwe, op maat. Een lekkere ruime schaal waarmee hij weer een tijdje vooruit kan… Tot ook deze schaal weer te klein wordt. Dit proces herhaalt zich verschillende keren. Dé prikkel voor de kreeft om te kunnen groeien, is dat hij zich oncomfortabel voelt.

Wat je hier volgens de rabbijn van kan leren, is dat de prikkel die ervoor zorgt dat de kreeft groeit, hem zich oncomfortabel laat voelen! Wanneer je tegenslagen en stress op deze manier gaat bekijken, kun je er in veel gevallen juist van leren en kun je jezelf in stressvolle situaties juist ontgroeien.

De afgelopen tijd heb ik mezelf wat teruggetrokken. Even op adem komen van de lichamelijke tegenslag die ik persoonlijk had te verduren. Nu ik terugkijk heb ik min of meer hetzelfde gedaan als de kreeft. Mezelf ruimte geven voor vragen als: “Ben ik toe aan een grotere schaal? En op welke manier kan ik de situatie waarin ik nu zit ontgroeien”? Vragen waar ik mee aan de slag ben gegaan.

Ja, ik ben toe aan een grotere schaal. En daarom heb ik keuzes gemaakt. Keuzes die binnen mijn mogelijkheden liggen. Heel veel meer kan ik er op dit moment nog niet over zeggen. In ieder geval heb ik ervaren dat na inspanning het goed is om direct te ontspannen. Je lichaam en geest herstellen daardoor sneller.

Ik geloof dat de problemen en uitdagingen en andere ‘stressvolle gebeurtenissen’ die je in het leven tegenkomt, er zijn om je iets te leren. Ze wijzen je de weg naar jouw onderscheidend vermogen. Super belangrijk in een tijd waarin we ons eigen marketing instrument zijn.

XO Janet

P.s.
In mijn blogs deel ik persoonlijke reflecties om anderen te inspireren, troost te geven, (h)erkenning te voelen. We zijn human be-ings! Niets menselijks is ons vreemd 😉.