1.May.2022
Op de fiets is het precies 6,2 kilometer. Dus je kan hier wel spreken van een echte derby tussen Veenhuizen en Haulerwijk.

Sportpark de Hichte ligt er deze maanden nog troosteloos bij, maar met de nieuwbouw in aantocht zal dat zienderogen gaan veranderen. Hopelijk zijn dan de dassen ook verdwenen. Want deze daar blijkbaar aanwezige dieren helpen de grasmat nog slechter maken dan het al vaak is.

Buiten het veld was het voor de voetballers prachtig voetbalweer. Droog, niet te warm en geen wind.

Beide ploegen begonnen verzwakt aan de wedstrijd. Misten veel spelers door blessures of andere redenen. En welke team daar het meeste last van had? Het leek achteraf Veenhuizen.

In het begin nog niet, want Hielke Jongsma van de blauwhemden schoot van ongeveer 20 meter de bal al na 1 minuut snoeihard tegen de kruising. In de aanval erna was het Haulerwijk dat een minuut later ook al de buitenkant van de paal raakte. Wat verder opviel was dat de thuisploeg veel meer liet zien dat het vocht voor lijfsbehoud. Ze waren feller, gingen de duels beter aan en wonnen veel vaker de tweede bal. Dat leverde in de 28e minuut dan ook de 1-0 op. Een lange bal werd gewonnen en de doorgekopte bal werd vervolgens in een een tegen een duel gewonnen door de spits van de oranje/zwarten en deze verschalkte makkelijk doelman Gjaltema van Veenhuizen. Toch was het Veenhuizen dat zes minuten later de stand weer gelijk trok. Een vrije trap van Brian Giezen verdween onhoudbaar in de voor hem linker kruising. In deze periode zetten de bezoekers ook veel meer druk op de tegenstander dit resulteerde vijf minuten later dan ook in de 1-2. Hielke Jongsma maakte na goed doorzetten zijn eerste treffer in een officiële competitie wedstrijd. Bij deze score bleef het ook tot de rust.

Er leek op dat moment geen vuiltje aan de lucht voor Veenhuizen.

Maar na rust draaide de wedstrijd compleet. Binnen een minuut bracht Gjaltema met een prachtige reflex nog redding op een van richting verandert schot. Maar een minuut later stond het alweer gelijk. Duels werden verloren of niet eens aangegaan, waardoor Jens Douwsma gemakkelijk kon binnen schieten. In de 55e minuut kreeg de thuisploeg een wel heel gemakkelijk gegeven penalty. Patrick Hilhorst wist hier wel raad mee en bracht Haulerwijk weer op voorsprong. 8 minuten later een strafschop voor Veenhuizen. Ditmaal in verband met een handsbal. Sjoert Giezen schoot ook deze binnen en hierdoor stond het 3-3. Er was nog tijd genoeg te spelen en geen enkele toeschouwer kon vertellen waar het naartoe ging met de score. Beide ploegen hadden een overwinning nodig om uit de degradatiezone te komen of van de onderste plaats. Het leek Haulerwijk te worden die er met de winst vandoor leek te gaan toen het zeven minuten voor tijd de 4-3 maakte. Dit door een eigen goal van linker verdediger Tom Gjaltema. Hij raakte een strakke voorzet die vlak voor hem plots op stuitte verkeerd. Veenhuizen ging vervolgens met een 1-3-3-4 formatie proberen om er nog een puntje uit te halen. Jonathan Auwen kwam er nog bij voorin voor de hard werkende, maar moe gestreden rechter verdediger Niels Slob. Het doorzetten, ondanks alle tegenslagen leverde Veenhuizen in de laatste minuut toch nog de 4-4 op. Sjoert Giezen lepelde een assist van Coen Schmidt netjes over de doelman van Haulerwijk.

Toen de scheidrechter uit Ruinen floot voor het eind van de wedstrijd was het muisstil langs- en in het veld. Want ondanks de vele goals schoten beide teams niet veel op met het gelijkspel.

Er volgen voor zowel Veenhuizen en Haulerwijk nog zes "finales" om uit de degradatiezone te komen.

Veenhuizen krijgt volgende week Twijzel op bezoek en Haulerwijk gaat op bezoek bij ONT.