Korfbalvereniging Noordenveld promoveert naar eerste klasse na zenuwslopende verlenging
17.Apr.2022
Het vlaggenschip van korfbalvereniging Noordenveld uit Roden is op zaterdag 16 april 2022 gepromoveerd naar de eerste klasse van het zaalkorfbal. Het kan voor volgend seizoen de schotklok weer uit de kast halen en af gaan stoffen, want Noordenveld gaat op het niveau spelen dat deze weer nodig is. Vorige week won de Mastformatie in eigen huis met 19-13, een verschil dat gezien het wedstrijdbeeld groter had moeten zijn. Voor de return was er dus nog ruimte voor de tegenstander, DIO uit Oosterwolde, om het verschil van zes doelpunten goed te maken. Deze kans grepen de Friezen met beide handen aan, want het was 70 minuten, inclusief verlenging, billenknijpen voor de Rodenaren.

De coach van DIO had vorige week al aangegeven dat het hoge scoringspercentage wat de ploeg op de mat kan leggen niet werd behaald bij de wedstrijd in Roden. In de eigen sporthal de Boekhorst in Oosterwolde lieten de Friezen hun daadwerkelijke kwaliteiten zien. Na twaalf minuten keek Noordenveld tegen een achterstand aan van 6-3. Reden voor coach Mark Steenbergen om een time-out aan te vragen. Dit wierp zijn vruchten af, want door scores van Lianne Bangma, Jasper Lütter en Romee de Rink kwam Noordenveld weer naast DIO. Toch kwam Noordenveld niet in haar spel. Mede door de hoge, fysieke druk van de Friezen leed het veel balverlies en kwam het maar moeilijk tot scoren. Puntje voor puntje liep DIO uit en aan het einde van de eerste helft scoorden met name de heren van de Friezen zo makkelijk, dat vlak voor rust het verschil van zes doelpunten al was geslecht, 14-8.

De opdracht voor de tweede helft was duidelijk voor de oranje brigade. Het moest in het restant van deze wedstrijd meer scoren dan de tegenstander om promotie af te dwingen. Er waren vele supporters van Noordenveld meegekomen naar Oosterwolde en die lieten zich horen in de tweede helft. Het sleepte de spelers door de moeizame beginfase van de tweede helft, waar het zelfs even met zeven punten achter had gestaan. Mede dankzij een strafworp van Evelien Tepper, een slimme omdraaibal van Lianne Bangma (niet de eerste keer deze avond) en een verlossende score voor Jesse van der Scheer werd het 16-11. Noordenveld stond nu weer aan de goede kant voor promotie. Toch kon het niet doordrukken en viel het schot niet bij de Rodenaren. De ene na de andere bal draaide uit de korf en ondanks dat er veel rebounds gepakt werden en het veel kansen kreeg, scoorde het niet. DIO daarentegen speelde bij vlagen aanvallend sterk. Met snelle combinaties kwamen ze tot mooie kansen. Te weinig werden deze benut, maar het liep vier minuten voor tijd wel uit naar een 20-13 voorsprong. Ondertussen had coach Steenbergen twee wissels toegepast bij Noordenveld. Robin Akkersma en Anna de Boer vielen in en zorgden voor een constanter spel bij Noordenveld. Robin Akkersma was zelfs zo belangrijk dat ze er voor zorgde dat er een verlenging werd afgedwongen. Een minuut voor het einde van de reguliere tijd zette zij de stand op 20-14. Over twee wedstrijden hadden beide ploegen nu evenveel doelpunten gescoord en daarom zou er een verlenging van tweemaal vijf minuten volgen.

Het publiek stond nogmaals op en liet zich horen voor de spelers van Noordenveld. De eerste score in de verlenging was voor de Friese thuisploeg, maar na een rake vrije bal van Romee de Rink en twee doelpunten van invalster Robin Akkersma stond Noordenveld met 17-21 op het randje van promotie. De laatste score van de wedstrijd was nog voor het beter spelende DIO, maar na het verlossende fluitsignaal van scheidsrechter Bos konden de flessen ontkurkt worden en de spelers van Noordenveld in de bloemen worden gezet. Een enorme opluchting en veel blijdschap bij de spelers, coaches en supporters van korfbalvereniging Noordenveld na het behalen van deze knappe promotie naar de eerste klasse! Volgende week zaterdag, 23 april 2022, staat alweer de eerste veldwedstrijd op het programma. Om 15:30 ontvangt Noordenveld dan Kinea aan de eigen Borglaan in Roden.

Scores Noordenveld: Robin Akkersma 3, Lianne Bangma 3, Romee de Rink 3, Evelien Tepper 2, Jesse van der Scheer 2, Jasper Lütter 2, Sven Stobbe 1 en Robin van Bolhuis 1,