Leerlingen OBS De Elsakker gedenken oorlogsmonument De Fledders
12.Apr.2022
Groep 6/7/8 van OBS De Elsakker is dinsdag naar het Oorlogsmonument De Fledders geweest om te gedenken.

Oorlogsmonument De Fledders
Enkele jaren geleden heeft OBS De Elsakker het Oorlogsmonument De Fledders geadopteerd. Ieder jaar rond 13 april (de bevrijding van Norg) gaan de hoogste groepen naar dit monument om te gedenken.

Vorm en materiaal
Het monument 'Kamp De Fledders' in Westervelde (gemeente Noordenveld) is een glasplaat, ingeklemd tussen twee betonnen, gebogen houders. Op de glasplaat is een tekst aangebracht. Tussen de regels is prikkeldraad verbeeld. Het gedenkteken staat op een gemetseld plateau, in de vorm van een davidster, die tussen de twee laagste banen prikkeldraad is aangebracht.

Tekst
De tekst op de glasplaat luidt: 'EEN MONUMENT VOOR GISTEREN, VANDAAG EN MORGEN. IN 1942 VERBLEVEN IN HET NABIJGELEGEN WERKKAMP "DE FLEDDERS" 120 JOODSE MEDEBURGERS. ZIJ KWAMEN NIET MEER TERUG.' Hierboven is een gedicht van Jacqueline van der Waals aangebracht.

Symboliek
Het glaswerk staat symbool voor het bieden van perspectief. De twee houders refereren aan de hekken in de concentratiekampen. Het prikkeldraad symboliseert afscheiding. Met het monument wil men heden, verleden en toekomst met elkaar verbinden.