Eerste training ouderenparticipatie een succes
31.Mar.2022
Eerste training ouderenparticipatie een succes

“Een keurig georganiseerde en verzorgde bijeenkomst”

 

Op maandag 28 maart organiseerden Denktank 60+ Noord en Alliantie Drentse Zorg met Ouderen een basistraining over ouderenparticipatie in de statenzaal van de provincie Drenthe in Assen. Een geslaagde training waarin ouderen een introductie kregen op ouderenparticipatie en hun eigen rol daarbij. Deelnemers volgden een interactieve workshop ‘Zó werkt de zorg’ van Kees Wessels van De Argumentenfabriek. Ook gaf Famke ten Brinke een workshop waarin onderling kennis en ervaring uit werd gewisseld over ouderenparticipatie. De training krijgt op 11 april een vervolg waarin dieper ingegaan wordt op de actuele situatie van de Drentse ouderenzorg. Een deelnemer omschreef de bijeenkomst als “Een keurig georganiseerde en verzorgde bijeenkomst”.

 

Kennis delen over het zorgstelsel

Kees Wessels van De Argumentenfabriek deelde veel informatie over het zorgstelsel. Hierbij ging hij de discussie aan over wat ouderen zelf kunnen doen en liet hij ouderen middels een luchtige quiz kennis maken met de zorg. Deze workshop zorgde ervoor dat de aanwezigen beschikken over betrouwbare, neutrale en toegankelijke informatie, die helpt bij het maken van goed onderbouwde keuzes. De deelnemers gaven aan veel nieuwe informatie te hebben gehoord en het nuttig te vinden. Tegelijkertijd wordt het zorgstelsel ook als complex geheel gezien.

 

Kennis en ervaring uitwisselen

Om kennis en ervaring uit te wisselen is het belangrijk dat je elkaar kent. Daarom stond een deel van de training in het teken van kennismaken. Procesbegeleider Famke ten Brinke zorgde ervoor dat tijdens de training gebruik gemaakt werd van elkaars talenten en dat deelnemers ontdekten wat ze zelf willen en kunnen. Tijdens deze workshop gingen deelnemers op zoek naar wat er nodig is voor wezenlijke inbreng van ouderen op het beleid dat henzelf aangaat. Hierbij werd ook vooruit gekeken naar de tweede cursusdag en de digitale bijeenkomsten die daarna volgen. De inbreng van de cursisten is daarvoor de onmisbare basis.

 

Wat willen deelnemers bereiken?

Op de vraag wat deelnemers willen bereiken op het gebied van ouderenzorg in Drenthe kwamen mooie concrete antwoorden naar boven. Zo is het verminderen van eenzaamheid bij jong en oud een doel, maar ook inclusie en goede preventie. Daarnaast zagen deelnemers het terugdringen van geluidsoverlast als belangrijk doel en het creëren van betere woonmogelijkheden. Ook willen de deelnemers meer in eigen regie en eigen verantwoordelijkheid doen. Dat kan bijvoorbeeld door als burger meer invloed en inbreng te hebben bij beslisorganen. Om deze doelen te bereiken hebben deelnemers veel te bieden binnen Drentse ouderenzorg. Denk hierbij aan inbreng, een luisterend oor, tijd, oplossingsgerichtheid en een praktische blik die wat moet opleveren. Kortom, echt een meerwaarde.