Drentse meisjes kiezen minst vaak voor b├Ętavakken
27.Jan.2022

Drentse meisjes kiezen minst vaak voor bètavakken


 

In Drenthe doen relatief de minste meisjes eindexamen in een bètaprofiel ten opzichte van andere provincies. In 2021 had 19,4% van de vrouwelijke eindexamenkandidaten een technisch vakkenpakket met natuurkunde, scheikunde of techniek. Gemiddeld volgen 27,4% meisjes een bètavakkenpakket in Nederland. Dit en meer blijkt uit onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius naar de profielkeuze onder eindexamenkandidaten, op basis van de meest recente DUO-data. In Noordenveld waren het er 3 meisjes met bètaprofiel in 2020/2021.

 

Keuze voor bètaprofiel steeg wel in Drenthe 
Dat een op de vijf Drentse meisjes een bètaprofiel kiest, is beduidend lager dan het landelijk gemiddelde van ruim een kwart van meisjes (27,4%). De provincie Utrecht kent het grootste aandeel meisjes in bètaklassen (32,8%).

Binnen de provincie Drenthe steeg het aandeel meisjes met een bètaprofiel wel: in 2016 lag het percentage namelijk nog op 17,3%. Ook bij de jongens nam de interesse in technische vakken toe, namelijk van 24,3% in 2016 naar 34,7% vorig jaar.

 

Meeste bètameisjes in Hoogeveen en Assen
In de Drentse gemeente Hoogeveen kozen meisjes het vaakst voor een bèta vakkenpakket in 2021. Hier had 24,4% van alle vrouwelijke laatstejaars een technisch profiel. Ook in de gemeenten Assen (22,8%) en Meppel (22,7%) waren relatief veel bètameisjes ten opzichte van de andere gemeenten in Drenthe.

 

In Utrecht sterkste stijging bètakeuze
In de vijfentwintig Nederlandse gemeenten met de meeste eindexamenkandidaten, steeg tussen 2016 en 2021 in gemeente Utrecht het aantal meisjes met een bètaprofiel het hardst (+59,3%). Ook de gemeenten Den Haag (+42,9%), Rotterdam (+39,1%) en Alkmaar (+39,1%) zagen in vijf jaar tijd veel meisjes toestromen tot een bètaprofiel.

Benieuwd naar de interesse in bètavakken in jouw gemeente? Meer informatie is te vinden op: https://www.laudius.nl/onderzoek-profielkeuze-in-betavakken