Column, Vogels in Nederland; de Kneu.
2.Jan.2022
Om te beginnen voor iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar.

 

De Kneu is een zangvogel ter grote van een Vink. Vrouwtjes en jongen zijn licht gestreept op de borst, hebben bruine vleugels en een licht grijze kop. De mannetjes hebben een rode borst en een rood petje die tijdens het broedseizoen nog beter zichtbaar zijn. De snavel is zo als bij veel zaadeters kegelvormig. Vaak worden ze in kleine groepjes gezien vooral in de herfst en winter maanden. Hun voedsel zoeken ze best wel ver buiten hun territorium.

 

De Kneu kan tot 3x in een jaar broeden en legt dan vier tot zes eieren. Het nest wordt laag en vaak in dichte struiken gemaakt en er kunnen meerdere nesten vlak bij elkaar zitten.

Als de jongen uit het ei komen zitten ze nog ongeveer 15 dagen op het nest. Als ze uitvliegen blijven ze nog een tijdje in de buurt van de ouders.

 

Ze zijn echte zaadeters en zijn dan ook vaak te vinden in de buurt waar veel grassen en kruiden bloeien. Maar ook velden met Koolzaad en Mosterdzaad worden bezocht. De jongen eten ook hoofdzakelijk zaden.

 

De Kneu is een trekvogel en vertrekt in het najaar richting Zuid-Franrijk en Noord-Afrika. In die periode zien wij hier vaak vogels uit Engeland en Scandinavië langs komen. Het liefst trekken ze langs de kust en rivieren.

 

Theo Kompier ©https://tdk-fotosite.nl/