Vastgezet Bericht.

Rond Hemelvaart staat het centrum van Roden in het teken van ‘Kleintje Rodermarkt’ en de paardensport.

In 1939 is de Vereniging voor Volksvermaken Roden ontstaan en begonnen met het organiseren van een Concours Hippique Tuigpaarden op Hemelvaartsdag. Daarmee is het Hemelvaartconcours het oudste evenement van Volksvermaken. Het concours met Tuigpaarden is inmiddels verplaatst van Hemelvaartsdag naar de zondag van de Kleintje Rodermarkt-week. Op

Laatste vrijdag van de maand: Het recept voor Breekbrood ster
31.Dec.2021
Dit recept kan met alle broodsoorten gemaakt worden. Gebruik 500 gram broodmeel en volg het recept van de verpakking. Wij verkopen diverse soorten broodmeel in zakjes van 500 gram. Ideaal om een nieuw soort broodmeel te testen, maar ook voor dit recept!

Benodigdheden:
- 500 gram broodmeel* + ingrediënten zie verpakking (o.a. gist*, zout*, olie*, water)
- 6 papieren bakvormen ster*

Kneden en eerste rijs:
- Doe alle ingrediënten in een kom en meng door elkaar totdat alle droge producten door het water zijn opgenomen.
- Kneed in de kom of op het werkblad tot een soepel, glad deeg in ongeveer 10-15 minuten.
- Leg het deeg op het werkblad en verdeel in twee delen.
- Bol het deeg op door de handen aan beide kanten van het deeg te plaatsen. Draai met de klok mee. Het deeg blijft op het werkblad rusten terwijl dit proces meerdere keren wordt herhaald. Het deeg wordt nu een ronde bol en komt op spanning te staan.

- Vet de kom licht in met bakspray of olie.
- Leg het deeg in de kom en dek af met plastic folie om uitdrogen te voorkomen.
- Zet het deeg ongeveer 45 minuten op kamertemperatuur om te rijzen. Is het deeg verdubbeld in omvang? Prik met een vinger in het deeg. Blijft het gaatje in het deeg staan? Dan is het deeg voldoende gerezen. Trekt het gaatje in het deeg direct dicht? Het deeg heeft meer tijd nodig om te rijzen.


Vormen en tweede rijs:
- Leg het deeg op het werkblad.
- Druk het deeg met de hand plat om
ervoor te zorgen dat alle grote luchtbellen uit het deeg verdwijnen.
- Spray de stervormen in of vet in met een klein beetje olijfolie.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken.
- Verdeel deze stukjes deeg vervolgens ook in 7 kleine stukken.
- Bol het deeg op (zie hierboven). Dit kan met kleine bolletjes ook onder de hand, door de bolletjes op het werkblad, onder de hand steeds dezelfde kant op te draaien.
- Leg een bolletje in het midden van de vorm (de kant die op het werkblad lag onderop) en leg de andere bolletjes daar omheen in de punten van de ster.
- Dek het deeg af met plastic folie en ga verder met de volgende sterren.
- Laat het deeg 45 tot 60 minuten rijzen op kamertemperatuur. Druk zacht met een vinger op het deeg. Komt het deeg langzaam omhoog? Het deeg kan afgebakken worden. Komt het deeg direct weer omhoog? Laat het deeg langer rijzen.


Bakken en eventueel decoreren:
- Verwarm de oven voor op
200°C graden.
- Plaats het brood op een
rooster in het midden (of
net daaronder) van de oven.
- Bak het brood 20 - 25
minuten.
- Laat het brood afkoelen op
een rooster of eet warm op!
- Het brood kan
geserveerd/bewaard worden in
de vorm met daar omheen een
(plastic) zak of folie.


Decoreren:
- Verdeel geraspte kaas over het deeg voordat het in de oven gaat.
- Knip of snijd spek in kleine stukjes en verdeel over het deeg voordat het de oven in gaat.
- Strooi wat zaden en of pitten over het deeg voordat het de oven in gaat.

Fijne jaarwisseling namens het team van Bakboerderij Roden.