De dagen worden korter, de maan wordt voller en de geesten komen tevoorschijn...!!
30.Oct.2021
Op 31 oktober is het Halloween; All Hallows Eve, oftewel: Allerheiligenavond. De Keltische legende leert ons dat op deze nacht geesten van overledenen terugkomen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen.

 

Op Halloween komen de geesten van Havezate Mensinge tevoorschijn. De oude bewoners van de Havezate hebben een aantal familieleden op gruwelijke wijze verloren, en de geesten van deze overledenen zoeken nog altijd wraak.

 

Vanaf zonsondergang op de dag voor Halloween komen ze al langzaamaan tevoorschijn, maar om een onverklaarbare reden kunnen dan alleen kinderen de geesten zien. De vraag was dan ook dat alle kinderen van 8 tot 13 jaar om op 30 oktober vanaf 18:00 uur ’s avonds in groepjes het bos in te trekken. Volgens de legende ben je beschermd tegen de geesten wanneer je een masker draagt, de vraag was dan ook om verkleed of gemaskerd te komen.

 

Vanaf 20:30 uur werden de geesten brutaler en ging de oudere jeugd van 13+ op om op patrouille. In groepjes werden ze op pad gestuurd om via een uitgestippelde route zo alle delen van het bos te patrouilleren,  Toen de nacht begon en Halloween zich aankondigde werd dan ook de hulp van de 18+ ghost busters ingeroepen, want toen werden de geesten echt onhandelbaar en kon de organisatie niet meer instaan voor de gevolgen...
Met dank aan Enjoy Events.
Tekst Jan van der Velde.

Foto's Josè Reijinga©