Bakken met Buiter
30.Oct.2021
Chocoladetaart

   

Benodigdheden bodem:


  • 105 gram eiwit*

  • 165 gram suiker

  • 105 gram poedersuiker*

  • 20 gram cacao*

  • snufje zout*


 

Benodigdheden vulling:


  • 165 gram chocoladedruppels (puur, melk of gemengd)*

  • 165 gram slagroom

  • 10 gram boter

  • 2 eieren*

  • 2 eetlepels poedersuiker*

  • 1 eetlepel water


 

Decoratie: 


  • naar wens, bijvoorbeeld chocoladekrullen/bloesem* of witte chocolade kristallen/vlokken*


 

Bereiding merengue:

Zorg voor een vetvrije materialen voor het maken van de merengue. Gebruik bijvoorbeeld een stukje keukenrol met azijn en veeg hiermee de kom, mixerhaken en de spatel schoon. Teken op bakpapier 3 cirkels van 18 centimeter en draai het bakpapier om. Verwarm de oven voor op 200 °C. Zeef de poedersuiker met de cacao boven een kom.

 

Splits de eieren en klop het eiwit met een mespuntje zout tot het volume heeft op de hoogste stand. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe terwijl de mixer op de halve snelheid draait. Mix totdat de suikerkristallen opgelost zijn en voeg dan een nieuwe lepel suiker toe. Spatel daarna voorzichtig de poedersuiker met cacao door het beslag. Doe het beslag in een grote spuitzak* en spuit de drie cirkels op het bakpapier* vol. Het beslag kan ook met een spatel of lepel verdeeld worden over de drie cirkels. Strijk het beslag dan aan de bovenkant glad. Zet de bakplaat met beslag in de oven. Zet de temperatuur van de oven terug tot 140 °C en bak de cirkels 45-50 minuten. Laat de meringues afkoelen in de oven.

 

Vulling:

Doe de slagroom in een pan en verwarm dit totdat het kookt. Schenk het over de chocolade en roer totdat het een egale massa geworden is. Let op, dit mengsel gaan we verdelen!

 

Neem1/3 van dit mengsel en voeg hier gesmolten boter en het water aan toe. Roer goed door. Dit mengsel, de ganache, gebruiken we voor de bovenlaag van de taart. Laat dit afkoelen op kamertemperatuur.

 

2/3 deel van het chocolademengsel bewaren we zonder bewerkingen op kamertemperatuur om af te koelen. Als dit afgekoeld is, ga dan verder met de mousse. Voor de mousse splitsen we de eieren. Klop het eiwit op in een vetvrije kom. Voeg als het eiwit volume gekregen heeft de poedersuiker toe en klop totdat het eiwit stijf geworden is. Mix de kom met daarin 2/3 deel chocolademengsel door zodat het weer goed vloeibaar wordt. Spatel dit daarna voorzichtig door het eiwit.

 

Taart opmaken en decoreren:

De taart kan afgemaakt worden zodra de meringues en de chocolademengels afgekoeld zijn. Leg een merengue met de vlakke kant naar beneden. Verdeel de helft van de chocolademousse over de taart. Leg een tweede merengue op de chocolademousse. Verdeel de overgebleven mousse hierover. Leg de laatste merengue op de mousse met de gladde kant naar boven. Druk deze licht aan. Spatel de ganache door met een lepel en schenk op de taart. Decoreer de taart naar wens, neem een kijkje bij ons in de winkel voor het actuele assortiment voor herfst, halloween, sinterklaas, kerst en nieuwjaar! Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast of serveer direct. Eetsmakelijk!

 

*Verkrijgbaar bij Buiters Bakboerderij (rechts naast Buiter Roden)