Klimaatmars 6 november 2021.
27.Oct.2021
Op 6 november organiseert de (landelijke) Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van 11 organisaties, een grote demonstratie, de Klimaatmars, in Amsterdam.  Deze demonstratie vindt plaats tijdens VN klimaattop in Glasgow, waar wereldleiders afspraken maken over het aanpakken van klimaatverandering, en roept de Nederlandse overheid op tot ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid. In de aanloop naar 6 november organiseren lokale klimaatgroepen diverse kleine en grotere acties om burgers te mobiliseren om deel te nemen aan de klimaatmars.

 

Toelichting:

“Overstromingen zoals afgelopen zomer in Limburg zorgen nu al voor slachtoffers en in andere delen van de wereld zijn de gevolgen al veel erger dan in Nederland. We moeten nu in actie komen om de ergste toekomstscenario’s te voorkomen. De klimaatcrisis is nu.” stelt Hannah, woordvoerder van Klimaatcoalitie Nijmegen. Om zoveel mogelijk Nijmegenaren in Amsterdam te krijgen op 6 november, heeft deze coalitie een fietsdemonstratie georganiseerd over de universiteitscampus, de binnenstad en langs het station. Onderweg gingen de deelnemers in gesprek met voorbijgangers. Ook in Haarlem en Wageningen zijn fietsdemonstraties georganiseerd.

‘Het klimaat verandert merkbaar en mensen maken zich grote zorgen, maar de politiek doet vooralsnog veel te weinig. Overal in het land zijn groepen die op hun eigen creatieve wijze de urgentie van de klimaatcrisis en de noodzaak om in actie te komen benadrukken.’ zegt Ikram Cakir van Oxfam Novib namens de Klimaatcrisis Coalitie. Behalve de fietsdemonstraties zijn er op verschillende plaatsen in Nederland acties georganiseerd om aandacht te vragen voor het klimaat en voor de Klimaatmars op 6 november a.s. Dat is o.m. gebeurd in de vorm van korte films, lezingen, demonstraties, stille tochten en acties bij scholen. In Drenthe hebben we hiervoor o.m. aandacht gevraagd met banners, flyers, enz. tijdens onze begeleiding van de Urgenda-klimaatwandelaars (The Climate Miles) door Drenthe.

 

Op 22 oktober is ook internationaal actie gevoerd vanwege de klimaatcrisis. De internationale jongerenbeweging Fridays For Future had opgeroepen op om te staken, in navolging van de schoolstakingen van Greta Thunberg. Deze groeiende beweging bracht al miljoenen mensen op de been en eist ‘concrete plannen en gedetailleerde jaarlijkse CO2-budgetten, met routekaarten en mijlpalen, om ervoor te zorgen dat we op een rechtvaardige manier de uitstoot naar nul terugbrengen binnen de tijd die nodig is om de klimaatverandering aan te pakken.’  In Emmen had de lokale Fridays For Future afdeling een demonstratie georganiseerd in Halloween stijl.

Informatie:      drentseklimaatcrisiscoalitie@gmail.com / 06-27243452 (Ernst Kuntz).