Van PVC via SVP naar VV PEIZE. vv Peize bestaat 90 jaar!
27.Oct.2021
Van PVC via SVP naar VV PEIZE.

 

Op een dag in de herfst van 1931 spijkerde Klaas Oldenburger een stuk bordkarton aan een boom en wachtte af. "Wat is dat Klaas?". "Lees zölf mor": WIE WIL VOETBALLEN KAN ZICH OPGEVEN BIJ KLAAS OLDENBURGER,LUITJE GELLING,HARM GELLING.

 

Vol ongeduld wachtten deze jongens op de dingen die zouden gebeuren. De eerste dag gebeurde er echter niets. "Mörgn vast wel" zei Klaas tegen zijn vrienden. Helaas voor deze pioniers. Ook die dag was de oogst nul komma nul. "Wai goan noar meester" zei Klaas, "die helpt ons wel". Meester, dat was meester van Kampen, het jonge hoofd der school van Peize. Hij stond bekend als sportliefhebber.

 

"Meester" zei Klaas, "Wij willen graag een voetbalclub oprichten. In Roden en Vries en in nog meer dorpen is al zo`n club. Wij willen hier ook voetballen. Maar de jongens komen niet. "Wil meester ons helpen?" "Goed" zei meester, "ik zal er in de klas eens over praten". En dat gebeurde. "Jonges, mörgnvroug vergoadering in schoul. Het begunt om half tien. Je moet`n `t ook tegn andere jonges zeggn".

 

De volgende ochtend, op zondag, verzamelden zich een twaalftal jongens in de klas van meester, en na wat heen en weer gepraat werd besloten een voetbalclub op te richten. Meester van Kampen meende dat er twee dingen moesten gebeuren: "Er moet een veld en een bal komen". Niemand sprak meester tegen. Aan Reinder Ensing werd gevraagd om diens terrein achter de kerk te mogen gebruiken. En Klaas Oldenburger stelde een bal beschikbaar. Het was 25 oktober 1931. De voetbalclub in Peize was een feit. Als naam koos men voor PVC (Peizer Voetbal Club).

 

Op 16 juni 1934 nam het PVC-bestuur de beslissing om over te stappen naar de GVB. Die stap naar de GVB had overigens tot gevolg dat PVC naar een andere naam moest uitzien, omdat er al een andere club met die naam ingeschreven stond. Er werd gekozen voor SVP, Sport Vereniging Peize. Pas jaren later werd de clubnaam in vv Peize veranderd. Dat was in 1947 om precies te zijn; in datzelfde jaar kreeg de vv Peize van de gemeente toestemming om het gemeentewapen, de Hopbel, als embleem op shirts en vlag aan te brengen.

 

Maandag 25 oktober 2021 is vv Peize 90 jaar geworden en ondanks de Corona periode nog steeds een gezonde vereniging met in totaal 480 leden. Hier van zijn er spelend 226 jeugd en 124 senioren, waarbij plezier en prestaties hand in hand gaan. Mede door de grote mate van inzet en bereidwilligheid binnen de vv Peize mogen we trots zijn op onze club.

 

Op deze dag staat vv Peize aan de vooravond van een grote gebeurtenis met de vergevorderde planvorming omtrent een nieuw onderkomen. Hopelijk valt hierover eind december van dit jaar de definitieve positieve beslissing in de Gemeenteraad van de gemeente Noordenveld, zodat begin 2022 de eerste spade de grond in kan.

 

Door de Corona zijn er tot op heden geen bijzondere activiteiten geweest die betrekking hadden op ons 90-jarig bestaan. Er zullen echter in het komende jaar wel dingen georganiseerd worden. Hou daartoe de social media en website in de gaten.