Waarom is het zo lastig een huurwoning te vinden?
25.Oct.2021
We lezen het steeds vaker in het nieuws: er zijn nogal wat problemen in de woningmarkt. Het vinden van je droomhuis is natuurlijk altijd wel een uitdaging. Het huis zelf moet naar wens zijn, de op een gunstige locatie liggen en niet te duur zijn. Maar met de huidige turbulente woningmarkt daarbij opgeteld, is het al snel zoeken naar een speld in een hooiberg, zeker als je opzoek bent naar een huurhuis. Maar waarom is het eigenlijk zo lastig om een huurwoning te vinden? Wij zochten het uit.

 

Verschillende soorten huurwoningen


Wie op zoek gaat naar een nieuwe huurwoning ontdekt al gauw dat er veel verschillende opties zijn. Toch zijn alle woningen grofweg onder te verdelen in twee categorieën:

 

Sociale huurwoningen


Dit zijn woningen worden vergeven door woningbouwverenigingen die gebonden zijn aan maximale huurprijzen. Hierdoor blijven de woningen voor iedereen betaalbaar. Een gevolg is wel dat sociale huurwoningen erg gewild zijn en de wachtlijsten dus lang.

 

Huurwoningen in de vrije sector


Huizen die in de vrije sector verhuurd worden, zijn niet gebonden aan een maximale huurprijs. Hierdoor zijn die woningen vaak aan de dure kant. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met een borgbedrag dat best fors kan zijn.

Naar welk van deze twee huurwoningen je op zoek gaat, heeft dus vooral te maken met de kosten en de wachttijd. Kom je in aanmerking voor sociale huur én heb je geen haast? Dan is het wachten op een sociale huurwoning geen probleem. Wil je graag zo snel mogelijk verhuizen en is je financiële situatie op orde? Dan vind je eerder een woning in de vrije sector.

 

Waarom is er zo’n lange wachttijd?


Hoewel veel woningbouwverenigingen hun woningaanbod regelmatig aanvullen, blijft er toch een groot tekort aan sociale huurwoningen. En de lijst met gegadigden wordt alsmaar langer. Dit laatste heeft verschillende oorzaken:


  • Er is een tekort aan betaalbare huizen;

  • kopen is voor steeds minder woningzoekenden een optie;

  • de doorstroom van huurwoning naar koopwoning is gestokt;

  • urgente woningzoekenden en statushouders krijgen voorrang;

  • de bouw van nieuwe woningen heeft tijdens de economische crisis te lang stil gelegen;

  • het tekort aan woonruimte is in de politiek te lang onderschat.

  •  


Tussen wal en schip


Er zijn duizenden woningzoekenden die op dit moment geen huis kunnen vinden. Met een gemiddeld inkomen van zo’n 36.000 euro val je zomaar tussen wal en schip. Als kopen te duur is en sociale huur geen optie, dan zijn huizen in de vrije sector je enige hoop. Zijn ook die woningen door hoge borg en huurprijs buiten bereik? Dan zit er niets anders op dat te blijven zitten waar je zit. Nog een jaartje in je studentenkamer, terug naar je ouderlijk huis of tijdelijk verblijven op een camping? De enige troost is dat je zeker niet de enige bent.

 

Een huurwoning zoeken? Geef niet op!


Waar je ook (tijdelijk) verblijft, het is toch lonend om te blijven zoeken naar een huurwoning. Wie regelmatig zoekt naar huurwoningen Drenthe kan zomaar ineens op een pareltje stuiten. Breid waar mogelijk je zoekgebied wat verder uit, zodat je meer mogelijkheden hebt. En misschien zijn er nog meer ‘eisen’ aan een woning die je iets zou kunnen versoepelen? Het kan helpen om toch iets buiten je wensenlijst te kijken, naar woningen met een slaapkamer minder of met een iets kleinere tuin bijvoorbeeld.

Ook slim: Probeer zoveel mogelijk geld te sparen. Dit kan handig zijn voor het betalen van borg voor je nieuwe huurwoning. Tref je de ideale woning, maar moet er wel veel geklust worden? Ook dan komt je spaargeld goed van pas.