Vastgezet Bericht.

ditisRODEN.nl krijgt nieuwe eigenaar...

Per 1 mei 2024 neemt een bekend gezicht uit Roden, Stefan Wendel van Videospot de nieuwssite ditisRODEN.nl over en wordt hiermee de nieuwe eigenaar. Wia Oldersma, de huidige eigenaresse van ditisRODEN stopt dan ook per 1 mei.

Hierdoor zal Stefan straks, naast het vaste en bekende team, ook geregeld als razende reporter op pad zijn om verslag te doen van

Alles over de opleiding budgetcoach 
29.Sep.2021
Heb je de ambitie om te werken als budgetcoach? Dan is de volgende stap om de opleiding budgetcoach af te ronden. Hier lees je er alles over.

 

Wanneer een cliënt kampt met schulden, komt er een budgetcoach bij aan te pas. Dit gaat specifiek over schulden die de cliënt niet binnen drie jaar kan afbetalen. Als budgetcoach bespreek je zijn of haar financiële situatie en probeer je de schulden op te lossen door middel van een budgetplan. Dit plan is afgestemd op de persoonlijke situatie en zorgt ervoor dat er weer balans komt tussen de inkomsten en uitgaven. Het doel is om je cliënt uiteindelijk zelfredzaam te maken. Als budgetcoach begeleid je je cliënt bij het gehele proces, zowel op financieel als op sociaal vlak.

 

Wat is een budgetcoach?

Wanneer mensen moeite hebben met het orde brengen van hun financiële situatie, helpt een budgetcoach hen hierbij. De budgetcoach steunt de cliënt in kwestie door een overzicht in de inkomsten en uitgaven te creëren. Als budgetcoach bekijk je de persoonlijke situatie van hem of haar en op basis hiervan stel je een budgetplan op. Je zorgt voor een juiste balans tussen de inkomsten en uitgaven. Ook voorziet de budgetcoach de cliënt van handige tips, zodat een dergelijke financiële situatie in de toekomst voorkomen kan worden. 

 

Een budgetcoach steunt de cliënt dus niet alleen, maar dient ook als adviseur. Het uiteindelijke doel van een budgetcoach is om de cliënt weer zelfredzaam te maken. 

 

De taken van een budgetcoach

Een budgetcoach helpt mensen die te maken hebben met financiële problemen. Het lukt hen bijvoorbeeld niet goed om een juiste balans te vinden tussen de inkomsten en uitgaven. Dit kan te maken hebben met een verandering in de belasting, zorg, werk of het inkomsten- en uitgavenpatroon. De budgetcoach helpt om de financiële situatie weer op orde te krijgen. Het doel dat de budgetcoach altijd nastreeft, is om de cliënt weer zelfredzaam te maken. 

 

Het takenpakket van een budgetcoach ziet er ongeveer als volgt uit:






  • een budgetplan opstellen;

  • een totaalbeeld voor de financiële situatie van de cliënt creëren;

  • tips geven om een overzichtelijke en gemakkelijk bij te houden administratie op te zetten; 

  • eventueel schuldhulpverlening regelen;

  • hulp bieden bij het invullen van formulieren;

  • betrokken zijn bij jouw cliënt.


 

Opleiding budgetcoach

Wanneer je aan de slag wilt als budgetcoach, dien je de opleiding tot budgetcoach te volgen. Tijdens de opleiding leer je alle vakinhoudelijke vakkennis en praktische vaardigheden. Je leert van alles over budgetteren, het werkveld, het ontstaan van schulden, het incassotraject, de sociale zekerheid, belastingen en de schuldhulpverlening. De opleiding is geschikt voor zowel beginnende als ervaren budgetcoaches. Aan het einde van de opleiding heb je antwoord op de volgende vragen:






  • Hoe kun je als budgetcoach het beste handelen in bepaalde situaties?

  • Hoe breng je weer inzicht en overzicht in het budget?

  • Hoe kun je de huidige schuldensituatie het beste oplossen?


 

De opleiding voorziet je van alle inhoudelijke vakkennis en praktische vaardigheden, maar leert je ook kritisch naar jezelf te kijken. Wat zijn bijvoorbeeld jouw persoonlijke normen en waarden op het gebied van financiën? En hoe neem je deze mee in de begeleiding van een cliënt? Ook brengt de opleiding je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van coaching.

 

Foto site budgetcoach