Vastgezet Bericht.

ditisRODEN.nl krijgt nieuwe eigenaar...

Per 1 mei 2024 neemt een bekend gezicht uit Roden, Stefan Wendel van Videospot de nieuwssite ditisRODEN.nl over en wordt hiermee de nieuwe eigenaar. Wia Oldersma, de huidige eigenaresse van ditisRODEN stopt dan ook per 1 mei.

Hierdoor zal Stefan straks, naast het vaste en bekende team, ook geregeld als razende reporter op pad zijn om verslag te doen van

Noordenveld: Gft-afval bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval
3.Aug.2021
Gft-afval bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval, zoals:
Loof, schillen en resten van groenten en fruit en aardappelen, gekookte etenswaren, brood, eierschalen, doppen van pinda’s en nootjes, snijbloemen, gras, stro, bladeren, klein snoeiafval, resten van tuinplanten en kort gemaakte takken.

 

Wat niet bij GFT hoort zijn:
Kattenbakvulling, zand, tuinaarde, potgrond, turfmolm, vogelkooizand, asbakinhoud, haar van mensen en dieren, kauwgum, kerstbomen, as van de openhaard of barbecue, kurk, lucifers, luiers, melkpakken, schelpen, slachtafval, steekschuim, stofzuigerzakken met inhoud, papier (met uitzondering van een krant op de bodem van de container).
Gft-afval wordt verwerkt in een composteringsinstallatie, maar dan moet het wel gecomposteerd kunnen worden. Daarom is goed scheiden erg belangrijk.
Let op: biologisch afbreekbare of composteerbare plastic zak horen bij het restafval

 

Biologisch afbreekbare of composteerbare plastic zakken horen niet in de gft-container.

Deze zakken zijn pas na 12 weken afgebroken. Bij gft-afval duurt dit 1 tot 2 weken. De biologische afbreekbare of composteerbare plastic zakken zijn dan nog intact. Dit zorg voor een verstoord composteerproces. De gft-verwerker moet het er apart uit halen. Daarna gaat het alsnog naar de afvaloven. Dat kost geld en is omslachtig. De kleine plastic deeltjes blijven als vervuiling in de compost zitten.
Tips voor een schone GFT-bak en het tegengaan van stank!

 

ï‚· Leg een pagina van een oude krant of een laagje stro onderin de gft-container om aankoeken van afvalresten te voorkomen. Dit voorkomt ook vastvriezen in de winter;

 

ï‚· Vul de gft-bak in laagjes. Leg op een laag keukenafval een laagje gras, bladeren of ander tuinafval: dit maakt het gft een stuk droger;

 

ï‚· Laat gemaaid gras bijvoorbeeld een dagje drogen, voordat u dit in de gft-container doet;

 

ï‚· Gooi geen vochtig afval in de container: dit voorkomt broei en extra stank;

 

ï‚· Zorg ervoor dat vochtige etensresten eerst in het gootsteenbakje uitlekken;

 

ï‚· Schillen en groente- en fruitresten zijn minder gevoelig voor geuroverlast en kunnen dus wel altijd in de gft-bak;

 

ï‚· Gooi etensresten, vis en vlees in de bak die het eerst geleegd wordt, bij voorkeur in de gft-bak. U kunt deze eventueel verpakken in een krantenpagina;

 

ï‚· Zet uw gft-container op een zo koel mogelijke plek uit de zon;

 

ï‚· Laat de gft-bak bij iedere inzamelronde legen, ook als deze niet helemaal vol is;

 

ï‚· Maak de geleegde gft-container geregeld schoon. Gebruik hiervoor kokend water en een scheut azijn of wat allesreiniger of groene zeep.