Column - De wolf en de politieagent.
17.May.2021
Het (echte) spotten van een wolf in de bossen van Roden blijft tot op heden uit. Maar, een politieagent waarnemen in het dorp is eveneens curieus. Waar zijn de dames en heren wetshandhavers? Een mogelijkheid zou kunnen zijn dat het gedrag van de doorsnee burger de dienaren der wet heeft doen besluiten het handhaven van de verkeersregels in Roden als een overbodige tijdsinvulling te beschouwen. Wat dan weer zou betekenen dat elke sterveling zich keurig aan de regels houdt. En daar wringt het.

 

Beginnen we met de fietsers. Een ouder dient, gezien zijn of haar verantwoordelijkheid/opvoedende taak, een kind vertrouwd te maken met de regels in het verkeer. Netjes rechts fietsen en bij het afslaan de hand uitsteken. En daar gaat het al faliekant mis. Omdat volwassen fietsers doorgaans alle verkeersregels aan hun laars lappen, neemt een kind dat gedrag natuurlijk over.

 

Op school wordt de jeugd voorbereid op deelname aan het verkeer. Uiteindelijk volgt een examen. Het verkeersexamen. Ook onlangs. Gelijk afschaffen! Volledig verloren moeite. Zonde van de tijd. Heeft geen enkele zin. Kijk de jongelui zich eens uitsloven op de examendag. Keurig handjes uitsteken en uitkijken bij het oversteken. Na het examen is alles vergeten. Diploma kan in de prullenbak.

 

Vervolgens de automobilisten en andere gemotoriseerde verkeersdeelnemers:


  1. Je aan de 30-kilometer snelheid houden. De uitermate schaarse model-weggebruiker wordt opgejaagd in die zone en heeft de achterligger bijna op de achterbank. Bij mij in de straat kwam een medebewoner met een lijst voor de realisatie van een 30-km-zone te tekenen. En wie rijdt er altijd te hard? Juist! Veel straten in Roden zijn aangepast. Praktisch niemand houdt zich aan de toegestane snelheid. Opnieuw tonnen weggegooid door de gemeente.

  2. Richting aangeven bij het afslaan. Dan weet degene achter hem of haar wat de bedoeling is. U raadt het al, even slordig als de fietser.

  3.  


 

Wij Nederlanders zijn een arrogant volkje. Wij maken zelf onze wetten. Voor de de Politie dus de zaak in goede banen te leiden. Hoe ging dat nu vroeger? Omdat mijn pensioengerechtigde leeftijd nogal ver in het verschiet ligt heb ik er enkele oudere Rodenaren naar gevraagd. Wat blijkt? Vroeger kende Roden meerdere agenten. Fietsten of wandelden door het dorp. Iedere dag! Maakten een praatje met deze en gene. Wezen burgers op onvolkomenheden. Zij handhaafden. In later tijden veel snelheidscontroles.

 

In de huidige tijd nog wel eens een diender zien lopen? Of fietsen? Nee, in een auto. Is minder vermoeiend. Waar wordt nog een snelheidscontrole gehouden? Zo maar een voorbeeld: Neem als agent plaats op een terras op de Brink in Roden en turf de overtredingen ten aanzien van snelheid, richting aangeven en zo meer. Zie de jakkeraars richting en vanaf Norg racen. Kijk op de Mensingeweg.

 

Zelfde beeld. Zie de Stinsenweg. Zie de Hullenweg. Zie het Oosteinde. Zie de Leeksterweg. Er wordt in ons dorp dus niets gedaan aan handhaving.

 

Een oproep dus aan de politie om eens orde op zaken te stellen. Ga de overtreders  bekeuren. Het financiële tekort van de gemeente kan in een maand worden weggewerkt.

 

Column J. de Vries.