Column: ramadan
16.Apr.2021
Mn jongste zoon,8 jaar, kwam woensdag thuis met een verhaal over ram'adam. Na wat doorvragen kwam ik er achter dat hij het over de ramadan had. Een klasgenootje had geen eten en drinken mee, hij doet aan de ramadan. " als het savonds donker is mag hij zo veel eten wat hij wil, maar overdag niet" vertelde hij, in z'n eigen woorden. Het moet iets moois wezen, want mijn zoon was er laaiend enthousiast over! Juf had iets uitgelegd over de ramadan, in Jip en Janneke taal natuurlijk, want het precieze hoe of wat weet de juf eigenlijk ook niet. Maar de uitleg was voor mijn zoon genoeg  om het zelf ook eens te proberen. "Ik ga ook mee doen met de ramadan" vertelde hij trots. "Ik eet nu niet, maar als ik naar bed moet dan smeer ik nog een boterham"....

 


Nu ben ik best wel een ruimdenkende ouder en vind het geweldig als m'n kinderen iets willen proberen. Of in dit geval solidair willen zijn met iemand anders. In dit geval met zijn klasgenootje, waar hij, op zijn manier, best wel medelijden mee had. Mooi vind ik dat, het eigen initiatief om iets nieuws te proberen. En zo zijn kinderen, open, nieuwsgierig, zonder vooroordelen iets willen proberen. Er voor 100% willen gaan, zelf een mening willen vormen. En het is niet aan mij om hem te gaan vertellen wat ik er van vind., hier gaat hij niets van leren. Het zelf ontdekken en zelf doen is dus een prima idee. 

 

 

Eerst wil zoonlief wat meer weten over de ramadan, mooi hij stort zich er niet zomaar in. Dus samen zoeken we wat informatie op hoe dat nu precies zit. Op het internet is er van alles te vinden over het hoe en wat over de ramadan: we leren dat de ramadan een maand duurt. Dat is wel een puntje voor mijn zoon. Hij was er van overtuigd dat het maar voor 1 dag was! Een maand is wel heel erg lang. Het vasten tijdens de ramadan duurt van zonsopgang tot zonsondergang. Dat betekent, dat als zoonlief smorgens wil ontbijten, hij voor half 6 zijn bed uit moet, wil hij savonds eten dan wordt dit na half 9, dat is een lastige puzzel, want hij gaat om 8 uur naar bed . Vasten betekent ook; niet drinken en geen ruzie maken. Rekening houden met mensen die het minder goed hebben.... Terwijl ik alle informatie wat we op het internet vind hardop lees, zie ik in m'n ooghoek m'n zoon heel bedenkelijk kijken. Er valt een lange stilte. Ik laat hem nog even puzzelen over het hoe en wat, voordat ik de laatste informatie hardop lees: voor zieken, zwangere vrouwen én jonge kinderen wordt een uitzondering gemaakt. Kinderen hoeven dus niet te vasten. Er valt toch een kleine last van zoonlief zn schouders af. "ok mam, dan begin ik morgen wel, want ik heb best trek gekregen!" Het vasten gaat hem dus niet lukken, maar z'n honger naar kennis van cultuur is wel gestild en dat is mooi meegenomen! Misschien kan hij volgende week zijn juf nog iets leren over de ramadan. 

 

 

Bianca van Dijk