Bianca's column: Kattegejank, puur natuur....
9.Apr.2021
Het is weer de tijd van het jaar: vogels bouwen een nestje, lammetjes worden geboren en poezen worden krols. Tot diep in de nacht hoor ik de poezen janken en schreeuwen; zij laten de katers weten waar ze zijn en dat ze zaken willen doen. Je weet wel, kroelen, brommers kiek'n, vermenigvuldigen.

Vreselijk geluid. En er wonen nog al wat poezebeestjes in Roden. Er zullen binnenkort dan ook veel nestjes te verwachten zijn. Dit lijkt 'big business', want op marktplaats worden ze allang niet meer gratis aangebonden. 

Voor een huis- tuin en keukenkitten betaal je al snel 100 euro. En zit er een kwart raskat in, dan moet je al snel 500 euro betalen. En nee hoor, niet voor het geld, de eigenaar heeft deze vraagprijs verzonnen met de achterliggende gedachte dat de kittens dan geen slangenvoer zullen worden, dat de eigenaar er een flink zakcentje aan verdient is mooi meegenomen. Enten en ontwormen moet je dan zelf nog doen, want dat is te veel gedoe. Met dat verdiende zakcentje kunnen ze de poes steriliseren, maar dat is niet de natuur, volgens sommige eigenaren.


Nestje na nestje wordt er zo aangeboden en verkocht, onder de noemer het is een ongelukje. Binnenhouden begint eigenaar niet aan, want dat is zielig. En als de kat wordt aangereden, dan heeft het toch een mooi buiten leven gehad. 


Dat katten zich voortplanten dat is volgens hun 'de natuur'. Evenals het volpoepen van een tuin en het opvreten van jonge vogels, allemaal puur natuur! Dat doen katten nu eenmaal, dat is ook standaard het antwoord als je sommige katteneigenaren hier op aanspreekt. Ik heb ook regelmatig katten in onze tuin. Ze hengelen m'n vijver leeg en jagen op vogels. Puur natuur, niets aan te doen, want iedereen weet dat katten nu eenmaal graag vis en gevogelte eet.

Bij een hond ligt dat anders. Honden die poepen, dat is ronduit smerig en dus moet baasje dit opruimen, logisch. Het poepen van de hond heeft niets met natuur te maken maar met de verantwoordelijkheid van de eigenaar. 

Mijn honden hebben liever geen katten in hun tuin. Zij jagen ze weg en als ze de kans krijgen bijten ze de kat ook in de kont. Niets aan te doen, dit is de natuur van de hond. Het laatste beetje natuur wat we er maar niet uit krijgen. 

--

Groetjes Bianca