NDC Mediagroep wil af van Drentse weekbladen
7.Apr.2021
Uitgeversconcern NDC Mediagroep wil af van alle huis-aan-huis bladen. NDC ziet binnen het bedrijf geen perspectief meer voor de 40 week- en nieuwsbladen die het in Groningen, Friesland, Drenthe en kop van Overijssel en in Flevoland verspreidt , meldt RTV Noord.

 

NDC Mediagroep zoekt een koper voor tien weekbladen in Groningen, zestien bladen in Friesland, negen in Drenthe en twee Overijsselse bladen en drie in Flevoland. Dat blijkt uit interne correspondentie van het concern. Dat heeft vooral te maken met tegenvallende advertentie-inkomsten, de belangrijkste bron van inkomsten voor deze bladen. Het is een probleem waar alle uitgevers van deze gratis verspreide bladen mee worstelen en dat door corona alleen nog maar is versterkt.

 

De uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant wil ze afstoten na een intern onderzoek dat heeft uitgewezen dat winst maken met de huis-aan-huis-kranten nauwelijks nog mogelijk is. Dat heeft vooral te maken met tegenvallende advertentie-inkomsten, de belangrijkste bron van inkomsten voor deze bladen. Het is een probleem waar alle uitgevers van deze gratis verspreide bladen mee worstelen en dat door corona alleen nog maar is versterkt.

 

Over het afstoten van de weekbladen is binnen NDC onrust ontstaan, niet in het minst vanwege het grote aantal mensen dat is betrokken bij het maken van de bladen. Ook is er zorg over het gevaar dat kranten definitief zullen verdwijnen en dat daarmee de lokale journalistiek teloor gaat.