Met de motor op pad? Handige tips voordat u de weg op gaat
5.Apr.2021
Het is lente! Voor veel motorrijders het moment om de motor weer van stal te halen om erop uit te gaan. Daarnaast zijn er veel nieuwe motorrijders op de weg: het aantal motorrijders is tijdens de coronacrisis namelijk flink gestegen. Juist in deze tijd is het ontzettend belangrijk dat motorrijders veilig op pad gaan.

 

Hier vind je handige tips voor een veilige motorrit.
* Check je bandenspanning. Een goede bandenspanning zorgt voor beter stuurgedrag, een betere weglegging, een kortere remweg én een langere levensduur van je banden. Bekijk ook het loopvlak van je banden op ingereden spijkers of andere problemen.
* Werken de remmen? Test altijd voor vertrek of de remmen werken. Controleer ook of je remblokjes dik genoeg zijn en of er voldoende remvloeistof in de reservoirs zit. Laat het vervangen of bijvullen van de vloeistof aan een expert over.
* Controleer de schokdempers. De vering van je motor is van groot belang voor je contact met de weg. Duw je motor even diep in de veren. Blijft hij nadeinen als hij weer omhoogkomt? Dan staat je demping te zacht of heb je mogelijk lekke of versleten schokbrekers. Laat je vering checken door een expert.
* Check je verlichting. Goede verlichting is belangrijk om in alle rijomstandigheden goed voor je te kunnen kijken. Rijd altijd met je licht aan, ook overdag. Zo zien andere weggebruikers jou beter.
* Draag beschermende en opvallende kleding. Of het nu zomer is of winter, warm of koud; doe een goed beschermend motorpak aan. Kleding met reflecterend materiaal vergroot je zichtbaarheid. Draag speciale motorlaarzen/schoenen en handschoenen met protectie op de juiste plaatsen. Een helm is natuurlijk verplicht. Koop geen gebruikte helm. Ook al lijkt een helm aan de buitenkant nog goed, je weet niet wat er mee gebeurd is. De schokdemping neemt na een valpartij af.
* Anticipeer op je medeweggebruikers. Sommige weggebruikers zijn niet goed bedacht op motorrijders en zien je snel over het hoofd. Let daarom extra goed op het gedrag van je  medeweggebruikers en anticipeer op tijd op situaties.
* Oefen het sturen en remmen. Na een lange tijd niet motorrijden, is het wel weer even wennen.

 

Doe het kalm aan, zeker in het begin. Maak wat oefenritjes op wegen die je kent, en zoek een  lege parkeerplaats om je noodstops te oefenen. Bouw ook dat rustig op.

Gemeente Noordenveld 6 april 2021