Profvoetballers stimuleren kinderen boeken te scoren!
31.Mar.2021
Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen van groot belang. Daarbij helpt het als ze daar plezier aan beleven. Daarom voeren de Bibliotheken in Noordenveld in samenwerking met FC Groningen Scoor een Boek! uit. Een uniek leesproject voor leerlingen uit groep 5 en 6 van het primair onderwijs. Scoor een Boek! combineert lezen met sport, want… scoren kun je overal.

 

Plezier in lezen voorop

Leesvaardigheid is van groot belang voor de taalontwikkeling van kinderen en plezier in lezen is dan ook een eerste vereiste. Omdat veel kinderen actief een sport beoefenen, koppelt Scoor een Boek! lezen aan sport. Bij dit project worden voetbaltermen gebruikt als aftrap, rust, basisopstelling, scoren en fluitsignaal om aan te sluiten bij de doelgroep. De leerlingen worden via videoboodschappen aangemoedigd door FC Groningen-speler Bart van Hintum. Met hun leerkracht als coach en de bibliotheekmedewerker als motivator gaan de deelnemers zoveel mogelijk boeken ‘scoren’.

 

Op 7 april is het rust. Tijdens deze rust vindt een livestream plaats in de klas, waarbij de kinderen zien hoe Bart van Hintum ook nu weer een belangrijke rol speelt en is er een werkvorm waarbij 11 boeken geselecteerd worden voor de Basisopstelling.

 

De afsluiting, het fluitsignaal, is eind mei. Daar wordt onder andere de score van de boeken bekendgemaakt

 

Scoor Thuis

Naast de Schooleditie kent Scoor een Boek! ook een digitale Thuiseditie. Hierin worden gezinnen opgeroepen om ook thuis boeken te gaan lezen. Papa, mama, broertjes en zusjes gaan de strijd aan. Met het gezin voeren zij leuke taal-, lees- en beweegopdrachten uit. Voor elke opdracht die zij doen scoren zij punten voor de klas. De klas met de meeste punten, maakt kans op mooie prijzen.