Bibliotheken organiseren online lezing van filosofe Eva Meijer
30.Mar.2021
Bibliotheken organiseren online lezing van filosofe Eva Meijer

 

Op woensdagavond 7 april organiseren de bibliotheken in Drenthe een online lezing van filosofe Eva Meijer. Voor de Maand van de Filosofie schreef zij het essay Vuurduin. Aantekeningen bij een wereld die verdwijnt. Dit essay gaat over de gevolgen van klimaatverandering en wat wij eraan kunnen doenZij wordt onder andere geïnterviewd door Annette Timmer en kijkers kunnen vragen stellen. Dit is de tweede in een reeks online lezingen die de bibliotheken het publiek aanbieden.

 

Eva Meijer

Eva Meijer is filosoof en schrijver. Voor de Maand van de Filosofie 2021 schreef ze het essay Vuurduin. Aantekeningen bij een wereld die verdwijnt.

 

Haar filosofische werk gaat vooral over taal en sociale rechtvaardigheid, waarin ze een belangrijke plek inruimt voor de politieke stem van dieren. In september 2017 promoveerde ze cum laude in de filosofie. Ze werkt nu aan de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Amsterdam.

 

Maand van de Filosofie

De lezing vindt plaats in het kader van de Maand van de Filosofie. In de maand april worden in het hele land activiteiten georganiseerd rond het thema van dit jaar: De natuur was hier, over de gevolgen van de klimaatverandering en de rol van de mens.

 

Denken over de natuur

In haar lezing onderzoekt Eva Meijer hoe ons denken over de natuur verbonden is met de vernietiging van onze leefwereld, en wat we er tegenover kunnen zetten – als individuen, maar vooral politiek. Ze doet dat met behulp van filosofen en schrijvers, hond Doris en de taal zelf, die ons de wereld op een nieuwe manier kan laten zien.

 

Interview

Annette Timmer interviewt Eva onder meer over haar essay en het thema van de Maand van de Filosofie. Zij is bekend als presentator en interviewster en programmeur van schrijvers in de Literaire Hemel in Amen. 

 

 

Uitzending

De lezing wordt opgenomen in de Grote Theaterzaal van De Nieuwe Kolk te Assen. De live-uitzending start om 19.30 uur en is gratis te volgen via het Youtube-kanaal van Biblionet Drenthe: https://www.youtube.com/user/BiblionetDrenthe/featured .

 

Tijdens de lezing kunnen kijkers via de chat vragen stellen aan Eva Meijer.

 

Online activiteiten bibliotheken

De Drentse bibliotheken willen ook nu ze geen bezoekers kunnen ontvangen, activiteiten blijven organiseren voor het publiek. Daarom bieden ze steeds meer online activiteiten aan, zoals lezingen en interviews.