Gemeente Westerkwartier zit hondenschool in Leek dwars om hun ''eigen'' coronaregels
29.Mar.2021
LEEK - Caren Appelman van Hondencentrum Chimié in Leek snapt er niks meer van. Overal mogen hondenscholen weer open in Nederland, behalve in de provincie Groningen en dus ook in Westerkwartier.


Appelman heeft haar hondenschool al ruim 5 jaar op een buitenlocatie op Landgoed Nienoord in Leek. Ze heeft hier omheind terrein tot haar beschikking van 40 x 40 meter. Er is voldoende ruimte om afstand te houden .

 

Tot vorige week mocht ze er lesgegeven in duo’s en viel ze onder de noemer sport. Ineens is dit vorige week aangepast door de gemeente Westerkwartier en waar de rest van het land van tweetallen naar viertallen is gegaan, heeft de gemeente na een jaar besloten dat ze niet meer onder sport vallen. Er mag alleen een op een les gegeven worden aan hondeneigenaren. “ Dit betekent dus dat we op onze locatie in Leek tot nader order alleen privélessen mogen geven, terwijl in Drenthe en in Friesland en zover ik weet in heel Nederland het wel mag”, vertelt Appelman.

 

Dit is extra zuur, omdat een paar kilometer verderop, in de gemeente Noordenveld, wel gewoon les mag worden gegeven aan meerdere personen tegelijk.

 

Het gaat Appelman aan het hart dat ze mensen met pups en mensen die gedragsproblemen met hun hond ervaren, niet altijd voldoende kan ondersteunen vanwege de opgelegde beperkingen. Het is hierbij ook belangrijk om te kijken naar eventuele gevolgen op lange termijn.

 

De gemeente Westerkwartier geeft echter niet thuis en houdt vast aan het standpunt dat zowel de vakvereniging als de rest van het land, het niet bij het juiste eind heeft. Daar waar vorig jaar nog overeenstemming werd gezocht volgens de gemeente met de andere twee Noordelijke, is daar nu zonder genoemde redenen vanaf geweken.

 

Appelman hoopt dat dat de gemeente Westerkwartier hun beleid weer terug zal draaien en dat ze weer – binnen de landelijke opgelegde maatregelen – haar werk mag doen. Bron ditisRODEN.nl