Vastgezet Bericht.

ditisRODEN.nl krijgt nieuwe eigenaar...

Per 1 mei 2024 neemt een bekend gezicht uit Roden, Stefan Wendel van Videospot de nieuwssite ditisRODEN.nl over en wordt hiermee de nieuwe eigenaar. Wia Oldersma, de eigenaresse van ditisRODEN stopt dan ook per 1 mei.

Hierdoor zal Stefan straks, naast het vaste en bekende team, ook geregeld als razende reporter op pad zijn om verslag te doen van al het

Amelien is bekend met afval scheiden
23.Mar.2021


Amelien is bekend met afval scheiden





 










 





Roden – De afvalcoach gaat langs bij Amelien van Zonneveld, inwoner van de gemeente Noordenveld en bekend met afval scheiden. Door contact via Facebook raakte ik aan de praat met Amelien en ze nodigde mij uit voor een kop koffie op 1,5 meter afstand. “Ik zou mijzelf niet omschrijven als fanatiek. Ik ben nuchter en doe gewoon wat er gevraagd wordt, het is een kleine moeite”, steekt Amelien van wal. Naast afval scheiden verzamelt Amelien plastic doppen. Doppen? Ja, plastic doppen voor het goede doel.






 


Een gewone zaak


In de gemeente Noordenveld is het vanzelfsprekend om afval te scheiden. “Ik scheid al jaren mijn afval. In de gemeente is dat de regel en daar houd ik mij aan. Inmiddels heb ik veel verschillende afvalbakken in en rondom mijn huis staan. Gelukkig hebben we in deze gemeente over het algemeen genoeg ruimte, dus ik stoor mij er niet aan”, aldus Amelien. In de gemeente Noordenveld is het doel gesteld om uiteindelijk nog maar 100 kg restafval per inwoner per jaar in te zamelen. “Om het scheiden makkelijker te maken heb ik op mijn aanrecht een aantal verschillende prullenbakjes staan. Eén voor GFT, één voor theezakjes/koffiepads en één voor koffiecups”, laat Amelien zien. “Ik ben nuchter en doe gewoon wat er gevraagd wordt, het is een kleine moeite.”

 



Afval scheiden met Amelien



 



Natuurlijk, samen doen!


“Bij ons in de straat doet iedereen aan afval scheiden. Samen met de buren zorgen we ervoor dat de containers bij de weg gezet worden. Zo zet ik de container bij de straat en zet mijn buurman deze aan het einde van de dag weer terug”, vertelt Amelien. Het vuilnis dat je in de gemeente bij de weg kan aanbieden is: GFT, PMD, oud papier en restafval. Het overige afval dient ingezameld te worden op de daarvoor aangewezen plekken. “Als je je afval goed scheidt, dan houd je maar een halve container restafval over aan het einde van de maand. Het komt natuurlijk wel eens voor dat een container eerder vol raakt dan de bedoeling is. Gelukkig kan ik dan vaak mijn afval kwijt in de container van de buurman, maar andersom natuurlijk ook. Op deze manier zorgen we er samen voor dat we actief blijven scheiden”, aldus Amelien.

 


Plastic doppen voor het goede doel


“Ongeveer zes jaar geleden hoorde ik iets over het inzamelen van plastic doppen voor het goede doel. Ik heb het opgezocht en inmiddels schroef ik elke dop van elk leeg pak. Ik bewaar de doppen in een emmer en lever ze in zodra de bak vol is”, vertelt Amelien. Het goede doel waarvoor Amelien doppen spaart is KNGF Geleidehonden. In 2020 haalde de organisatie maar liefst € 51.017 op. Amelien: “Het inzamelen van doppen kost geen enkele moeite maar levert wel heel veel op. In de gemeente zijn meerdere inzamelpunten.”

 

Meer weten over afval scheiden? Download de AfvalWijzer-app of kijk op www.noordenveld.nl/afval