Hoe gaat het nu met Gerben Kort van Ambulance post Roden?
19.Feb.2021
Vorige week werd de vraag 'Hoe gaat het met jou?' doorgesteld aan de Ambulance post in Roden. Benieuwd hoe het daar in deze coronatijd gaat? Je leest hier het verhaal van Gerben Kort.

Hoe gaat het met jou? 
"Goed, ons werk in de ambulancezorg gaat natuurlijk altijd door.

Vooral als ik om mij heen kijk en zie hoe lastig bedrijven het hebben met de Corona crisis, mag ik in mijn handen knijpen met mijn baan."

Kunnen je jezelf voorstellen aan de lezers? 
"Mijn naam is Gerben Kort, ik werk sinds 2015 bij UMCG Ambulancezorg als ambulancechauffeur. Sinds 2018 is mijn standplaats post Roden. In mijn vrije tijd ben ik voornamelijk samen met mijn vriendin bezig met de bouw van ons huis in Zevenhuizen, een ideale tijdsbesteding nu in de Corona tijd."

Hoe was de coronatijd voor jullie tot nu toe? 
" Het heeft een grote impact gehad op onze zorg, onze protocollen en de indeling van onze werkdag. 

De focus ligt nu vooral op Corona, waarbij we proberen zo veilig mogelijk te werken voor zowel onze patiënt, de omgeving en onszelf. 

De collega’s van de meldkamer proberen tijdens het telefoongesprek al uit te vragen of een patiënt mogelijk Corona positief of Corona verdacht is, of niet.

Er is geen peil te trekken op het aantal Corona ritten, zoals wij het noemen. Er kan een dienst zijn waarbij wij helemaal geen Corona gerelateerde ritten doen, maar er zijn ook diensten bij waarbij meer dan de helft van de ritten Corona verdacht of positief is.

Corona maakt het werk moeilijker doordat we meer afstand moeten houden van de patiënt, terwijl we normaal gesproken meer steun en comfort kunnen bieden aan de patiënt.

Aan de ene kant geven we sowieso geen handen meer om ons voor te stellen en we dragen altijd ten minste een masker. En wanneer je alle beschermingsmateriaal draagt, kunnen mensen je lichaamstaal en gezichtsuitdrukking slecht zien. Dit maakt het werkt afstandelijker. Maar aan de andere kant zien we wat Corona voor impact heeft op mensen. Daarom houden wij ons goed aan de maatregelen die gelden, om risico’s zo veel mogelijk te beperken."

 
Voor jullie gelden er ook strengere regels, wat houdt dat onder andere in? Dan qua reiniging, kleding etc? 
"Op het moment dat we een inzet krijgen die Corona verdacht is, kleed de verpleegkundige zich al om. Dit houdt in dat verpleegkundige een overal, een ffpt2 masker, overschoenen en een bril draagt. 

Bij de locatie gaat alleen de verpleegkundige naar binnen, tenzij de omstandigheden zo zijn dat de hulp van de chauffeur ook nodig is. Dan gaan wij ook in “pak” naar binnen. 

We proberen alleen het noodzakelijke materiaal mee te nemen. En wat we niet nodig hebben, dekt de chauffeur af in de ambulance. Als we de desbetreffende patiënt moeten meenemen in de ambulance, zorgen we ervoor dat we achterin hebben afgesloten van voorin de ambulance, zodat de voorkant “schoon” blijft. 

Wanneer we in het ziekenhuis aankomen en de patiënt hebben overgedragen, maken we de ambulance grondig schoon; plafond, wanden, vloer, materiaal en uitrusting. Hiervoor staan in alle ziekenhuizen speciale schoonmaakmiddelen..

Het beschermingsmateriaal wat we dragen, komt in speciale afvalzakken.

Dit hele proces is tijdrovend. We zijn hier ongeveer 30 minuten mee bezig, waardoor dus ook 30 minuten langer duurt voordat de ambulance weer kan worden ingezet.

Op de post zelf hanteren we de normale maatregelen: anderhalve meter afstand houden, veel handen wassen en de post goed reinigen.

Wat maakt het werk op de ambulance zo speciaal? 
"Dat je het verschil kunt maken. Het werk op de ambulance is niet alleen met spoed rijden en snel mensen helpen, maar ook steun en geruststelling bieden aan mensen.

Het werk is altijd variabel: je weet nooit hoe de dienst begint of wat er komen gaat.

Het komt voor dat we ‘s morgens beginnen met rijden en ‘s avonds pas weer pauze hebben, en een andere dag hebben we nauwelijks een rit.

Samenwerken als team, het denken in oplossingen en snel kunnen schakelen maakt het speciaal en leuk werk voor mij."

Aan wie wil je de vraag 'hoe gaat het nu met jou?' doorstellen? 
"Ik zou de vraag willen doorstellen aan Wildkamp Roden, hoe is daar het verloop geweest tijdens Corona met de drukte en de nieuwe maatregelen."

Coby van Zanten©️